Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бърза рецепта за лесни солени кифлички

19 април 2022, 18:55 часа

Всички обичаме вкусните печива, но нямаме много време, за да ги приготвим. Обикновено ако го правим това става в почивните дни и жертваме от времето си за почивка. В тази статия ще споделим с вас една рецепта за солени кифлички, които се правят по много бърз и лесен начин. Те са идеални за закуска като допълнение към кафето или за следобедно хапване между обяда и вечерята. 

Ето какви продукти трябва да приготвите преди рецептата: 

1) Половин пакет масло (от 250 грама); 

2) Едно яйце; 

3) Прясно мляко (седем супени лъжици); 

4) Една чаена лъжица захар; 

5) Една чаена лъжица сол; 

6) Брашно; 

7) Сода; 

8) Подправки за поръсване отгоре (по желание). 

Самите кифлички се приготвят много лесно. Трябва да разбъркате всички съставки и да замесите тесто (без подправките, с които ще поръсите и яйцето). Тестото, което се получава не трябва да бъде много твърдо, но не трябва да бъде и прекалено меко. Търсите средна твърдост при месенето. Когато то е готово го разточете на кори, които също трябва да бъдат с умерена дебелина (малко по-дебели от кори за баница). 

Всяка кора трябва да се нареже на триъгълни парченца, които ще определят големината на кифличките. Около пет сантиметра е нормалната дължина на едната страна. Разбира се, ако искате може да ги направите по-големи или по-малки, но трябва да съобразите времето за печене. 

След като сте нарязали тестото на триъгълници го навийте на кифлички. Когато това е готово стопете маслото и намажете дъното на тавата за печене, в която ще ги сложите. Препоръчваме след като ги наредите отгоре да ги намажете с разбито яйце и да поръсите със сол и желани от вас подправки, за да добият приятен послевкус. Печете в предварително загрята фурна докато не станат готови. 

Кифличките могат да се сервират като допълнение към всяко ястие или да се поднесат към плато със сирена и сухи мезета в комбинация с чаша хубаво вино. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес