Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Първанов промените в Конституцията не си струват усилията

10 юли 2015, 15:14 часа • 6097 прочитания

Промените в Конституцията не си струват усилията, тъй като ние имаме една добра европейска Конституция, смята експрезидентът и лидер на АБВ Георги Първанов.

Според него от корекция се нуждае политическата система - трябва да се промени начинът на финансиране на партиите и на тяхната регистрация.

Предложените конституционни промени Първанов квалифицира като „имитация, която изчерпва много сили на коалицията" и „действие, лишено от политически и управленски смисъл".

„Ако ние искаме да променяме Конституцията, то това означава изцяло нов прочит", коментира във Велико Търново Първанов, предаде Дарик.

Според бившия държавен глава е нужно в диалог да се потърсят новите параметри на съдебната реформа.

„Истинската и работеща съдебна реформа може да стане с нов закон за съдебната власт, какъвто предложихме от АБВ, и инициирането на промени в Конституцията, особено тези от министър Христо Иванов, само забавят решаването на този наболял за обществото въпрос, и няма да доведат до бърз и ефективен съдебен процес", коментира Георги Първанов. Според него не бива проектът за конституционни промени на министър Иванов да се отъждествява със съдебната реформа.

Георги Първанов съзря задкулисно договаряне по Закона за референдума, тъй като той е бил свален от дневния ред на тази парламентарна седмица.

Ние имаме предложения, които предвиждат по ниска бариера както за подписката, така и за валидността, но те не се приеха от ГЕРБ, заяви Първанов. Отклонено е било и предложението на АБВ за смесена избирателна по въпросите на референдума. От партията на Първанов, пък не приемат обосновката на ГЕРБ да се провеждат референдуми само по време на местни избори. Създава се бъркотия в критериите за легитимност на референдума, каза още Георги Първанов. Според него трябва да се запази досегашната постановка да се вземат като база за легитимност резултатите от последните парламентарни избори.

От Велико Търново Георги Първанов призова за обединение на всички формации в лявото и центристкото политическо пространство. Бъдещето на левицата е в нейната консолидация, смята той. В две общини на Великотърновска област АБВ и Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" издигат общи кметски кандидатури.

Бившият градоначалник Никола Колев отново ще атакува кметския стол в Горна Оряховица, а младият юрист Петър Зангов е кандидатът за кмет на коалицията в Лясковец.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес