Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според ГЕРБ спорният закон за строежа по морето не обслужва големите инвеститори

17 май 2017, 11:30 часа • 2017 прочитания

Създадената представа, че Законопроектът за промени в Закона за опазване на земеделските земи обслужва големи инвеститори по българското Черноморие не отговаря на истината.

Това заяви на брифинг депутатът от ГЕРБ и бивш земеделски министър Десислава Танева.

Танева посочи, че заради тази представа ГЕРБ оттеглят подкрепата си към законопроекта. „Лично аз винаги съм защитавала тезата за земеделските земи да има специално, осъвременено законодателство, изключително рестриктивно с цел да запазят предназначението си, както е в целия ЕС. До 2011 г. срочност за застрояване, в който и да е имот с променено предназначение от земеделски в урбанизиран, няма. За първи път 2011 г. се въвежда срочността по два критерия в общ план 2 критерия в общ план 6 години да се застрои имотът. Ако не се застрои остава земеделски имот автоматично“, заяви Десислава Танева, цитирана от БГНЕС.

Тя посочи, че изказаните тези, че предложената промяна, касае земите, предмет на заменки не отговаря на истината. „За част от заменките има процедура. Имотите, предмет на замяна са обнародвани в Държавен вестник преди няколко години. Независимо, че има искания за някои от имотите за промяна на предназначението, такива актове в нашите мандати не са подписвани и не се подписват“, поясни депутатът от ГЕРБ.

По отношение на Черноморското крайбрежие независимо от предложената промяна в сегашния закон за 6-годишното ограничение по отношение на всички изисквания за българското Черноморие важат специалните закони, включително изискванията за зона а и зона б. Да говорим, че въз основа на този законопроект ще се застрояват дюни няма как да се получи“, каза бившият земеделски министър.

Този законопроект се оттегля с координацията и взаимните разговори, които бяха проведени между ГЕРБ и ОП, заяви от своя страна Цветан Цветанов.

„На колегите от БСП, които се явяват големите защитници и големите представители на това как да се съхрани екологията в България, ние можем да заявим – до 2011-та година този срок беше безсрочен. Единствената срочност и правилата, които искахме да въведем, бяха от ПГ на ГЕРБ. 2011-та година внесохме законопроект, който бе приет от ПГ на ГЕРБ и формиращото се тогава мнозинство. Този срок беше 6 години. В момента нищо не налага удължаването на този срок, защото ще изпаднем в хипотеза на безсрочност, а ние искаме правилата и законодателството, което се приема в България, да бъде изпълнявано”, каза още Цветанов.

"Първият законопроект, внесен от мнозинството в 44-ото НС, беше оттеглен от самите вносители, заради съмнения в собствената им дейност, заради непригодност на законопроекта и заради неразбирателство в редиците на мнозинството".

Това заяви от своя страна зам.-председателят на НС и народен представител от „БСП за България“ Валери Жаблянов по повод промените в Закона за опазване на земеделските земи. Според него законодателният процес е тръгнал порочно.

„Поздравяваме управляващите, че осъзнаха какви тежки дефекти допуснаха още в началото на своята дейност“, коментира той. Жаблянов е на мнение, че законопроектът е бил предложен да влезе без обсъждане, светкавично в пленарна зала, заради крупни интереси. Той подчерта, че БСП ще отстоява в законодателната си дейност обществения интерес.

„В едно общество има различни интереси, но когато се обслужват тесни групи хора, няколко инвеститори или отделни представители на бизнеса, това не може да бъде законодателството, което е необходимо днес на България“, каза още той. Според него днес на страната ни е необходима справедливост и тя не може да бъде постигната с такъв вид законодателен процес - когато някой си плаща, за да получи закон. Жаблянов допълни, че законопроектите на БСП са готови и ще бъдат внесени скоро, включително и предложения за изменение на закона за училищното образование.

Actualno.com припомня, че промените в Закона за земеделските земи, с които Обединените патриоти - част от управляващата коалиция - опитаха да прокарат улеснения за строителство по Черноморието, внезапно отпаднаха от седмичната програма на Народното събрание. Законопроектът, получил одобрението на земеделската комисия, но предизвикал протестите на природозащитници, не беше включен в дневния ред, гласуван днес, 17 май, от депутатите на първото за седмицата заседание на Народното събрание. Снощи обаче спорният проект присъстваше в проектопрограмата, качена на сайта на парламента, като първа точка в четвъртък.

От ГЕРБ вече заявиха, че оттеглят подкрепа от законопроекта.

По-късно и депутатите от ПП ВОЛЯ изпратиха позиция, чрез която изразяват несъгласието си с опитите на Обединени патриоти за прокарването на лобистки промени в Закона за опазване на земеделските земи.

Снощи (16.05.2017 г.) природозащитници се събраха снощи пред сградата на парламента на протест в защита на Черноморието. Те се обявиха срещу удължаването на срока за застрояване на земеделски земи с променен статут. Протестиращите настояват да бъдат оттеглени поправките, които дават още 3 години на собствениците на земи с променен статут да ги застроят.

По действащото законодателство крайният срок за строителство върху такива терени е 23 май. Законопроектът, който предизвика протеста, вече е минал през Комисията по земеделие. Вносителите на промените уверяват, че целта е да се защитят дребни собственици на земя със среден и нисък доход, които били ощетени през изминалите години, да реализират инвестиционните си намерения заради "жестоката икономическата криза" и влезли впоследствие "административни забранителни актове и законодателни промени, които обслужват необществен интерес".

Поставянето на тези дребни собственици в неравностойно пазарно положение, според законотворците, е наказание и е несправедливо спрямо най-уязвимата част от българското население. Според вносителя става дума за стотици семейства, които са успели да сменят предназначението на едва 0,001% от поземления фонд.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес