Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само една партия извън парламента ще вземе субсидия

27 март 2017, 15:35 часа • 3274 прочитания

Единствената партия, която ще получава държавна субсидия извън Народното събрание ще е "Възраждане". Това показват последните данни на Централата избирателна комисия (ЦИК), според които тя твърдо минава над 1 процент, колкото е изискването да получава пари от бюджета.

Резултатите показват, че общо 6 партии и коалиции преминават необходимия праг, но не успяват да съберат нужните 4%, за да влязат в парламента. Това са "Реформаторски блок" - Глас народен, Движение "Да, България", ДОСТ, "Нова Република", АБВ-Движение 21 и партия "Възраждане".

От шестте политически субекта единствено последният ще получи субсидия, като причината е, че всички останали се явяват като коалиции и по закон нямат право на държавна субсидия.

"Възраждане" е партия на бившия активист на ВМРО, след това общински съветник от "Атака" във Варна, а сега директор на музея в Добрич Костадин Костадинов. Най-висок процент партията получава в чужбина, където получава 2%, изпреварвайки двойно АБВ и доближавайки резултата на ВОЛЯ.

Според закона годишната субсидия за партиите възлиза на 11 лева на глас. Партията ще получи и държавен имот, в който да разположи свой офис.

Досега партиите, които не бяха в парламента, но получаваха държавни пари, бяха Движение 21 на Татяна Дончева и "Глас народен".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес