Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: БСП няма да подкрепи първия мандат, без членове на партията в служебни правителства

20 май 2023, 15:08 часа • 4422 прочитания

"При невъзможност да се състави редовно правителство и се наложи ново служебно членове на БСП няма да участват в него". Това заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова

„Не споделяме част от политикинте на служебния кабинет, не искаме да сме ангажирани с тези решения. Служебният кабинет замразява социалните разходи, изнася оръжие за Украйна – не искаме да бъдем отъждествявани с подобни политики“, категорична бе тя. „Няколоко пъти наши членове влизат в служебни кабинети, без да сме били уведомени, не само, че не е логично, но не е и морално те да градят кариера на гърба на БСП“, каза още лидерът на социалистите.

Нинова отново повтори, че БСП няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ. „Една от грешките на Борисов беше, че предложи ярка политическа личност за министър-председател. В това ярко политическо противопоставяне смятаме, че трябва лидерите да отстъпим назад“, категорична бе тя.

Нинова коментира и призивите за оформянето на „конституционно мнозинство“. „Христо Иванов говори за мнозинство, което да промени Конституцията, но никой не казва какво ще променя – дали съдебната система, дали семейството като мъж и жена. Сега така да говорим, няма смисъл“, заяви Нинова.

По-рано днес стана ясно, че Националният съвет на партията е решил БСП да участва в разговори за реализиране на втори и трети мандат за съставяне на правителство. Така бе потвърдено решението на Изпълнителното бюро и на парламентарната група на коалиция „БСП за България” за прекратяване на преговорите с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с първия проучвателен мандат. 

Освен това Националният съвет възложи на депутатите на парламентарната група на коалицията да гласуват против правителство, предложено от ГЕРБ-СДС. Ако не се състави редовно правителство и се назначава ново служебно на президента Радев, членове на БСП  да не участват в него, реши още Националният съвет. Решенията са взети с 98 гласа „за” и два „против”. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес