Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформаторите разделени и за Закона за МВР

12 април 2016, 10:01 часа • 1869 прочитания

Реформаторският блок за пореден път не може да излезе с единна позиция по важен за страната въпрос. Този път "ябълката на раздора" за реформаторите се оказа отхвърления от комисията Закон за МВР.

Основни акценти в предложената реформа са намаляване на отпуските на служителите в МВР от 30 дни на 25 дни, прекратяване на изплащане на възнаграждение при край на трудовия договор за новопостъпили служители, както и преминаването на чиновниците в МВР към Закона за държавния служител.

Реформаторския блок обаче все още няма становище по предложените от министър Румяна Бъчварова промени.

На пресконференция вчера, 12 април, лидерът на ДСБ Радан Кънев и заместникът му Атанас Атанасов изразиха мнение, че към момента "сините" са "против" приемане на промените, но при евентуални изменения между първо и второ четене има шанс да ги подкрепят.

Днес, 13 април, от другата основна партия в Блока - "Движение България на гражданите" (ДБГ) от своя страна излязоха с категорично различна позиция.

Депутатът от движението Димитър Делчев, който е и секретар на парламентарната група на РБ, обясни пред БНР, че Блока ще подкрепи законопроекта за реформа в МВР на първо четене. Според него управляващите прекалено дълго са чакали реформа във ведомството и всяко ново отлагане би довело до потвърждаване на статуквото.

"Законопроектът е далеч от перфектен, но работата на законодателният орган е да промени това. С колегите от ДБГ вече имаме готови текстове свързани с отпуските и запазване на конкурсното начало, които ще внесем между четенията", каза Делчев.

Според думите му, реформата в МВР трябва да заложи на увеличаването на броя на полицаите и връщане на доверието в системата. "Държавата трябва да се върне на мястото си, за да няма и тези граждански хайки", категоричен беше Делчев.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес