Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият "червен", погледнал към властта - бившият депутат Антон Кутев

14 ноември 2016, 08:30 часа • 1982 прочитания

Има много общо между това, което се случи в САЩ и в България – гражданите наказаха елитите си. Това обяви бившият червен депутат Антон Кутев, който изяви убеденост, че ако за президентските избори БСП бяха издигнали партиен кандидат, също са щели да бъдат наказани.

Според Кутев процесът е почнал преди 10 години, с идването на Бойко Борисов на власт. Демокрацията е много мощен инструмент, все повече вярвам в нея – преди 10 години цялата власт и пари бяха в БСП, но Борисов ни размаза. Сега стана същото, но с обратен знак, заяви бившият червен депутат пред Нова телевизия.

БСП няма право да направи пореден компромис – с ДПС очевидно. Как ще управляваме без компромис е големият въпрос – гражданите не искат компромиси, посочи Кутев. В тази кампания се разграничихме от ДПС много ясно, добави той, след като беше иронизиран, че БСП са „хванали късата клечка”. Кутев изрази увереност и, че сега БСП може да спечели парламентарни избори, след като Румен Радев е спечелил президентските.

Ген. Радев и БСП не са едно и също – връзката му с партийни централи най-вероятно ще бъде забравена. Ние вече сме в конкуренция – някой трябва да направи промяната в България, подчерта Кутев. Той даде пример – Борисов установил картел на пазара на горива, но последвало вдигане на цените с 5 стотинки средно, „за да си платят глобите”. Припомняме, че процедурата не е завършена и предстоят най-вероятно обжалвания пред ВАС – съдебни дела, както се прави в правови държави.

Същевременно Методи Андреев от ГЕРБ обяви, че когато самият ти не смяташ, че политиката, която водиш, е правилна, това се чувства от хората. Най-големият проблем на Борисов през последните две години беше колебанието - залитането от ляво надясно. Правителството не убеди хората, че моделът "КОЙ" се демонтира, категоричен беше Андреев, давайки пример с т.нар. ракиен закон, където се действало в полза на едрия бизнес.

Десните партии в България винаги са губили не заради външната политика, а заради вътрешната, подчерта Андреев. Костов загуби заради съмненията за приватизацията - същото е сега и с ГЕРБ, каза той. И добави, че в ГЕРБ ще има съмнения и сътресения, дори и да не се види на повърхността.

Предстоят тежки месеци, да не кажа години. Сега България има един силен човек - президентът. Ако се преориентираме във външната си политика, ако се върнем към проектите от Големия шлем на Георги Първанов, ситуацията ще отиде към много тежко положение за десните, свободни хора в България, заяви Андреев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес