Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първанов не иска да се натиска да оправи отношенията ни с Русия

20 февруари 2015, 20:00 часа • 18092 прочитания

Има вече успокояване на политическата обстановка, но е нужно да няма такива неразбирателства в управляващата коалиция и решения тип "12 без 5". Това заяви лидерът на АБВ и президент на България за периода 2002-2012 година Георги Първанов.

Високомерието, което излъчва министър-председателят, никак не ми допада. Познавам това поведение – от 1994 година и Жан Виденов. Този натиск и заплаха за нови избори какво е? В политиката трябва да покажеш, че можеш да управляваш, подчерта Първанов. Голямата работа е да не си свършим работата – да няма здравна, пенсионна реформа, да няма икономическо развитие, убеден е лидерът на АБВ. Големият проблем на управленската програма е, че има 180 приоритета. Трябва да са три-четири, за да остане това правителство в историята, смята Първанов. И настоя, че газът от „Турски поток” трябва да минава през България, но така, че да се реализира на практика проектът "Набуко".

Ще отидете ли в Москва, поискайте мандат от Бойко Борисов, имате добри контакти, възторгна се водещият Димитър Цонев. Не се натискам, отвърна Първанов, но след това заговори, че е редно всеки, където има силни контакти в чужбина, да действа за благото на България.

Външният заем

Най-малкото, което тревожи АБВ, е как са избрани банките-дилъри за набиране на външния заем. Отделно и много по-важно са цифрите – така, както ги посочи проф. Вучева (бел. ред. – бившият финансов министър каза, че ни трябват по-малко от 11 млрд. лева за следващите три години). Проф. Вучев много точно каза, че фискалният резерв ще покрие дефицитите, посочи лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов.

Казах и на министър Горанов – нека видим една стратегия за инвестиции. Нека имаме реформа в здравеопазването, в образованието. Искаме ако има дефицит, той да е структурен – да се трупа, за да има икономически растеж, подчерта Първанов в предаването „Още от деня” на БНТ.

Доверие никому не давам даром – затова АБВ иска много ясно разписани цифри, преди да теглим дълг от 16 млрд. лева, настоя бившият президент. При точно този проект за ратификация няма да подкрепим тегленето на заема – не може да ни убедят с постове, никой не ни е предлагал такива, побърза да уточни Първанов. Ако няма изтегляне на ратифиционния проект за дълга, АБВ няма да участва, категоричен беше лидерът на партията.

Държа да се покажат листчета и списъци за постове, както казва Бойко Борисов, ако с това визира АБВ, посочи още Първанов.

Ако си бяха свършили работата няколко правителства, и „Белене” щяхме да имаме, и „Южен поток”. Отговорността е на шест правителства – от Тройната коалиция насам, не забрави да каже Първанов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес