Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдният министър: Атакаките не са това, което ще ме спре

03 април 2015, 09:00 часа • 6233 прочитания

Депутатите от ГЕРБ искат да отбележат своето присъствие по темата съдебната реформа. Тя е достатъчно важна и всяка група започва да търси своето място.

Фактът е, че депутатите от ГЕРБ, виждайки, че изтича срокът на проекта, са искал да отбележат точка. Били са подразнени, че АБВ са отбелязали своята точка и започна една вътрешна парламентарна игра. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в студиото на БНТ в коментар относно внесения вчера (2 април) законопроект за съдебната реформа от страна на Цветан Цветанов и група депутати от ГЕРБ.

Според Иванов обсъжданите два законопроекта са доста схематични, но ще надделеят най-добрите идеи. Иванов уточни, че премиерът е бил абсолютно ясен в това отношение.

Правосъдният министър каза още, че не вижда никакво бламиране заради Цветанов и сподели, че се е чул по въпроса с Данаил Кирилов, с когото има изключително добро сътрудничество. С Цветанов не съм се чувал, не се е налагало, допълни още той. Христо Иванов напомни още, че за да се направи пълноценна реформа трябва да се промени Конституцията.

Атаките не са това, което ще ме спре, категоричен бе Иванов.

Много се говореше че не е имало достатъчно дискусия, но най-малко дискутираните предложения са на тези на главния прокурор, каза още Иванов и изрази надежда, че когато бъдат поставени на масата ще привлекат повече внимание.

Аз не съм виждал голяма работна група, която да не стига до такива ситуации, напрежението ескалира, нормално е, каза Иванов и призова да не се прави политика от работата на работните групи.

Според правосъдния министър ситуацията започва да прилича на опит да се подмени разговорът по истинското му същество. Аз го наричам разгорещено сътрудничество, добави още той. Това е момент, който ще преживеем и ще продължим, категоричен бе Иванов. Той уточни, че до момента неизбежно е получавал подкрепата на премиера.

Иванов смята, че централният въпрос е как да имаме работеща прокуратура без залитане в политически роли.

Има най-различни групи с най-различни интереси, има хора на които това им харесва защото имат изгода от неефективността на съдебната власт, уморени от промените , които отстояват своите нелегитимни професионални интереси.

По въпроса с Агенцията по вписванията Христо Иванов увери, че тя няма да бъде закрита.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес