Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НС разшири списъка на изключенията от забраната за съдържание на опасни вещества

13 февруари 2019, 10:28 часа • 973 прочитания

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси.

С промените се разширява списъкът на изключенията от забраната за съдържание на опасни вещества над пределно допустимата концентрация.

Те бяха внесени от Министерски съвет и транспонират европейска директива. Чрез нея се прецизира обхватът на изискванията за ограничаване употребата на определени опасни вещества с цел да се обхванат електрическото и електронното оборудване, които се пускат на пазара от 22 юли 2019 г.

Същевременно със законопроекта се въвеждат различни преходни периоди за повторната употреба на резервни части за съответните категории електрическо и електронно оборудване. В него се включват музикалните тръбни органи.

В сега действащото законодателство изключение правят още оборудванията, необходими за опазване на основните интереси на България, включително оръжия, боеприпаси, бойни продукти; оборудване, предназначено за изпращане в космическото пространство и мобилни устройства, които не са предназначени за движение по пътища, предоставени изключително за професионална употреба и други.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес