Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не се притеснявайте от европейски санкции срещу Русия, успокоява британският посланик

28 април 2014, 13:32 часа • 20462 прочитания

Не вярвам, че България трябва да се безпокои за последиците от европейски санкции. Това заяви британският посланик у нас Джонатан Алън.

България има основателни притеснения в отделни сектори и трябва да продължава да търси гаранции, че партньорите ѝ го осъзнават. Тези притеснения се разбират и изслушват внимателно. Решения по подобни въпроси налагат съгласието на всички държави-членки, включително България, продължи британският посланик.

Дебатите по санкциите не трябва да прикриват ясното и недвусмислено послание, което ние, като демократични нации, вярващи във върховенството на закона, трябва да изпратим на руското правителство. България и балканските ѝ съседи са уязвими пред една агресивна Русия, която продължава да действа незаконно заради собствените си интереси. Солидарност и решимост сред държавите-членки на ЕС и НАТО, включително България, са нашата най-добра защита, смята Алън.

Като демокрации, страните-членки на Европейския съюз (и политическите партии с европейски ценности) трябва да се обединят и гласно да се обявят срещу руската агресия. Трябва ясно да покажем, че по-нататъшна ескалация няма да бъде толерирана и ще има икономически и политически последици. Трябва да работим заедно, за да убедим Русия да преустанови военния подход и да продължи дипломатическия диалог с украйнското правителство. Русия и страните, подписали Женевското споразумение от 17 април, трябва да подплатят думите си с дела и да използват влиянието си за деескалация на ситуацията в Източна Украйна и намаляване на напрежението. Трябва също да вземем бързи мерки за освобождаване на нашите икономики от зависимостта от руски енергийни източници.

Припомняме, че днес посланици от всички страни-членки на ЕС ще имат среща, за да обсъдят нови санкции срещу Русия. Очаква се по-късно днес Съюзът да излезе с официална позиция по въпроса.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес