Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Менда Стоянова: Управляващите нарочно направиха неизпълним бюджет

08 юли 2014, 08:02 часа • 18688 прочитания

Щом има дупка, значи няма пари да се извършат всички разходи, планирани в бюджета – за здраве, за пенсии, социални разходи. Актуализацията означава увеличаване на дефицита – трупаме заеми и съответно трябва да се търси финансов източник, заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според мен не може да се мине без актуализация на бюджета. Има сериозни дефицити – например в бюджета на НЗОК е около половин милиард. По-лошото е обаче, че приходите не се изпълняват така, както беше планирано – особено в Агенция „Митници”, подчерта бившият депутат от БСП Георги Кадиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Нека кажа, че когато беше приет беше приет бюджета, бяха заложени 2 млрд. лева приходи повече, но и 2 млрд. лева разходи повече. Сега имаме 300 млн. лева дупка, а от данъци има само 246 млн. лева, продължи Стоянова.

Може би до края на годината приходите могат да се понаваксат, но ще е трудно, добави Кадиев.

Минималната дупка на бюджета в края на годината ще е 1 млрд. лева, а към нея ще се добави и дупката от бюджета в НЗОК. Трябва да се мисли и колко не са платили болниците – това никой не го знае. Отделно са спрените пари по оперативните програми – например ОП „Околна среда” – и там пари няма, добави Стоянова.

Тези грешки се натрупват от миналата година – например дефицит от 200 млн. лева в НЗОК беше прехвърлен още от миналата година. Може да се намалят малко разходите, но по европейските програми и парите от тях няма как без актуализация. Като нищо ще стане както през 2009 година – тогава имаше 1 млрд. лева договорени по евродоговори и трябваше ГЕРБ да поема плащането, да сме лошите, защото тези пари идваха от бюджета, сигурна е Стоянова.

Има един вътрешен доклад на НАП, в който се казва, че до края на годината няма да се изпълнят 200 млн. лева. В Агенция „Митници” и до момента няма заместник-директор по митническо разследване, критикува Кадиев. С други думи – няма човек, който директно отговаря да се занимава с контрабандата, добави той.

Нарочно се вдигнаха приходите като разчет – за да се постави в матова ситуация следващото правителство. Сегашното може да позакърпи нещата без актуализация, но след това е абсурд, каза Менда Стоянова.

И Стоянова, и Кадиев посочиха, че е задължително да има предпазно споразумение с МВФ, както и да има кредитна линия, за да се преодолеят проблемите с бюджета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес