Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кънев: Ще търсим конституционно мнозинство за съдебна реформа

10 ноември 2014, 20:32 часа • 12831 прочитания

Постигнахме съгласие около всички основни точки за правосъдната реформа, каза председателят на ДСБ Радан Кънев на пресконференция във Варна.

Според него оттук нататък Министерството на правосъдието, което е определено като ресор на Реформаторския блок, ще има законодателната инициатива за ускорени първи стъпки от съдебната реформа.

Кънев заяви също, че последователно ще бъде следвана и цялостната седемгодишна стратегия за съдебна реформа, която в по-късните си фази включва и конституционна промяна.

„Ако сегашният парламент има достатъчно дълъг живот, в неговите рамки ще търсим възможност и за конституционно мнозинство около някои мерки за съдебна реформа, стига да е възможно. Излишно е да казвам, че в този парламент мнозинство от 2/3 е много трудна задача. Но това е и основната причина последователно да отказваме, лично аз, предложение за участие в изпълнителната власт", каза още Радан Кънев, цитиран от КРОСС.

По време на пресконференцията си във Варна Кънев заяви също, че най-важното предизборно обещание на Реформаторския блок - реформата в съдебната система, е над 90% законодателна дейност. „А необходимостта на събиране на конституционно мнозинство, също е законодателна дейност, каза той. Така че моето място, не само заради обещанията ми към варненци да бъда в парламента, е там, за да се събират необходимите мнозинства и да се защитават мерките за правосъдната реформа".

Според Кънев провеждането на необходимите реформи изисква за достатъчен период от време бившите управляващи да не бъдат част от мнозинството и част от формирането на законодателната воля на парламента.

„Това беше труден процес, който с цената на много компромиси завърши с успех", каза Кънев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес