Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът отказа предложението на Бойко Борисов за РС Македония

22 юни 2022, 14:19 часа • 9227 прочитания

Правителството на Кирил Петков отказва предложението на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да стартира процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС и след това да бъде разгледано от Народното събрание. Това стана ясно от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред "Дневник".

Тя каза, че премиерът няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония - да мине първо през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и след това през Министерския съвет. 

"Важно е Борисов да нареди на неговите 59 депутати да отидат на работа за актуализацията на бюджета и за законите по Плана за възстановяване и устойчивост", коментира Бориславова.

Днес кворумът в парламента бе провален, защото ГЕРБ. ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не се регистрираха в залата.

От 15 часа ще се проведе заседание на парламентарната комисия по външна политика, където ще бъде изслушан министърът на външните работи Теодора Генчовска по темата за предложението на френското председателство. Генчовска е номинация на "Има такъв народ", а министерството ѝ още преди дни разпространи съобщение, според което европейската формула за Северна Македония е приемлива за България.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес