Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йордан Цонев призова за нова крачка напред: България я чака дълъг път, за да излезем от кризата

21 октомври 2022, 10:41 часа • 1755 прочитания

Призовавам ви за още една крачка, България я чака дълъг път, за да излезем от кризата. Това каза от парламентарната трибуна кандидатът на ДПС за председател на Народното събрание Йордан Цонев. по повод безпрецедентна криза, която възникна след като не се събра мнозинство за избор на председател на парламента. По тази причина все още заседанието се председателства от най-възрастният народен представител в лицето на Вежди Рашидов.

"Призовавам ви да направим още една крачка. Вчера направихме една малка крачка напред, но си спомням началото на политическата ми кариера имах щастието да бъда близо до д-р Петър Дертлиев. В изборната нощ, когато избирахме Велико Народно събрание, ние от СДС загубихме изборите и плакахме всички и д-р Дертлиев се обърна към нас и каза: момчета и момичета, не плачете. На България й предстои да извърви дълъг път, а на дълъг път се тръгва с малка крачка", каза той и посочи, че вчера депутатите са направили малка крачка.

ОЩЕ: Вигенин поиска подкрепа от всички: Намираме се в ситуация, в която остава на заден план дали ще ме подкрепят ГЕРБ и ДПС

"Нямам притеснения относно откъде би могла да дойде подкрепа. Само ще припомня на г-н Вигенин също да няма притеснения, защото той беше външен министър на България с мандата на ДПС. Няма нищо страшно", каза Цонев. 

ОЩЕ: Асен Василев: Няма да предложим кандидат за председател на парламента (ВИДЕО)

Той заяви, че е приел номинацията на своята парламентарна група за председател на Народното събрание, защото идеята на ДПС е била в условия на остра конфронтация между двете първи парламнетарни сили, третата да поеме отговорността и да се отпуши процеса. 

"Ние имаме две условия. Първото е кандидатът да знае, че пръв между равни не е началник на равните и второ да знае, че равните са равни, за да почне парламентът да се движи в рамките на Конституцията и най-вече правилника. Е, тогава не знаех, че това може да се отнася за мен като кандидат. Мога да потвърдя, че ако бъда подкрепен, ще изпълня това условие, което сами поставихме към другите", добави Цонев.

Според него толкова са големи изкопаните окопи между партиите, че сега не може да се излезе от тях. "За първи път имаме институционален блокаж. Толкова е абсурдна ситуацията, че създателите на Конституцията дори не са си помисляли да предвидят развитие на тази ситуация", добави той. 

"Не само не ни разбират, просто ни смятат за луди", каза Цонев. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес