Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИТН към ГЕРБ: Без вас не може да има редовно правителство

03 август 2024, 12:15 часа • 3646 прочитания

"Нямаме желание да сваляме председателя на парламента, а да реализираме третия мандат, каза Тошко Йорданов в началото на последната среща за разговори за съставяне на редовно правителство, която се проведе днес между ИТН и ГЕРБ.

Този път ИТН изпратиха 12 души за преговорите. Трима бивши министри изпрати ГЕРБ на среща с ИТН за разговор по приоритети - Теменужка Петкова, Деница Сачева и Росен Желязков, който бе и шеф на предходния парламент. "Установихме, че е по-добре да си говорим, иначе само задълбочаваме проблемите. Имаме подкрепа от 66 депутати за съставяне на правителство, близо 40 е бройката на ПП-ДБ. Дали ще се ходи на избори, зависи от вас. С ваша подкрепа би могло да се състави редовно правителство, което е по-добър вариант от избори, при които да се озовем в същата ситуация или по-лоша", каза той. Желязков каза, че и най-непродуктивният диалог е по-добър за решение на политически кризи от мълчанието. Затова и те се отзовали - за да се възстанови политическият диалог между политически групи и фракции.

Още: ПП-ДБ не обеща, но и не отказа подкрепа на ИТН за третия мандат

Разговорът по същество

Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди "домовата книга" за президента, минавайки през сваляне на председателя на Народното събрание, което да е съгласувано с президентската институция? С този въпрос започна срещата си с ИТН Росен Желязков, който е един от тримата представители на ГЕРБ, отзовали се на разговор. През последната седмица има слухове, че парламентарни партии се опитват да свалят Рая Назарян като шефка на парламента. Оказа се, че ИТН, БСП, "Възраждане", ПП-ДБ и ДПС около Джевдет Чакъров са имали среща вчера, което провокира въпросите от ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС

"Ако се формира такова мнозинство и то е било предмет на вчерашна среща, проведена не пред камерите, тя е била за мнозинство за редовно правителство или за мнозинство за служебно? Защо на тази среща ГЕРБ не е поканена? Ако едната платформа е срещи пред медиите с аргументи и приоритети, ако се правят и паралелни срещи за второто мнозинство, ще направим ли и среща като вчера, с участието и с останалите извън медиите?", продължи да пита Желязков. И беше категоричен, че няма как да има два паралелни процеса - за редовно правителство и за инженеринг за служебно правителство."

"Отговорът е прост - живеем с свободна страна и всеки може да се среща с когото прецени", заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. И препрати разговора към публикация на Слави Трифонов от вчера, 2 август. Той обясни, че партията е водела разговори само за съставяне на редовно правителство с третия мандат. Желязков на свой ред заяви, че постът на Трифонов е ясен, но цитира временния председател на Атанас Зафиров. "Ако имаше мнозинство за правителство без вас, този разговор щеше да стои на дневен ред", призна Йорданов. И напомни, че имат съгласие от само 66 депутати, а ПП-ДБ тепърва ще питат своите, но дори и тогава до 121 трябва и ГЕРБ.

Още: Завера за сваляне на Рая Назарян: БСП, ПП-ДБ, ИТН, „Възраждане“ и отцепници на тайна среща в НДК

Снимка: БГНЕС

"Да разчиташ на задкулисни договорки не може да е гарант за стабилно мнозинство. Трябва ни ясно мнозинство, за да се върви по ясни приоритети. Да изключим тези спекулации. Ако имаше нещо подобно, то касае други мнозинства - плаващи пясъци, от които няма нужда", включи се и Станислав Балабанов от ИТН.

Още: Пеевски, Денков и Костадинов са едно, обяви Борисов

Желязков каза, че е удовлетворен от вчерашната позиция на Слави Трифонов. "Нашите въпроси не са продиктувани от желание за някакво разследване с кого и защо се срещате, а защо, ако тази среща е била за формиране на мнозинство, е била без ГЕРБ и се е провела с усещане за конспиративност", обясни той. Но според него Балабанов казал, че няма да разчитат на плаващи мнозинства и задкулисни договорки, което ги устройва. Тошко Йорданов увери, че ако разговорът мине добре, ще има нови срещи. Журналистите били виновни за конспиративността.

Приоритетите на ИТН

Снимка: БГНЕС

По отношение на сектор правосъдие и държавно управление Александър Рашев от ИТН заяви: "Трябва да потърсим начин за продължаване на съдебната реформа след решението на Конституционния съд, без това да касае промени в основния закон, които не са от компетентността на едно обикновено НС." ИТН настоява за досег на гражданите и юридическите лица до съдебната власт и правосъдието, бързина и прозрачност на съдебните производства.

Партията постави акцент върху необходимостта от ограничаване на правомощията на главния прокурор, ограничаване на командироването на прокурори и на избягване на конкурсното начало, ограничаване на заместниците на главния прокурор до двама души. Рашев отбеляза нуждата от попълване на квотите на регулаторите и контролните органи, голяма част от които са с изтекъл мандат, както и на състава на Висшия съдебен съвет.

Относно Наказателния кодекс от ИТН посочиха, че преди да се пристъпи към създаването на нов, трябва да се проведе целенасочена професионална дискусия, а след това да се формира решението за това какво трябва да съдържа един нов Наказателен кодекс. ИТН предвижда и промени в Закона за противодействие на корупцията.

"Мисля, че дотук нямаме разминаване нито като цели, нито като политика, нито като подход към всяка една от темите, които отворихме. Темата за антикорупционното правоприлагане е изключителна важна", каза Желязков от ГЕРБ, цитиран от БГНЕС.

Голяма част от проблемите в съдебната система се коренят в самата система, така както функционира през последните три десетилетия. Предвидили сме много ясно застъпване на проблема за подбор на кадри в съдебната система, предотвратяване на съществуващите тежки семейни и роднински обвързаности, усъвършенстване на системите за подготовка на кадрите и преосмисляне на законовите гаранции и принципите за несменяемост и независимост на магистратите", добави Желязков.

Външната политика на България и енергетика

Приоритетите във външната политика на България също бяха засегнати. От ИТН посочиха, че тя трябва да бъде консенсусна и за всички партии, неизменно свързана с ЕС и НАТО. Приоритет е решаването на въпроса за сухопътен Шенген в рамките на унгарското председателство на Съвета на ЕС.

"Вкарването на мигрантите в споразумението на България за Шенген беше грешка, това са различни механизми. Заемането на ангажименти от България за изпълнение на задължения по Дъблинското споразумение също е грешка, тъй като имаме вече Пакт за миграция и убежище. Налагането на многофункционални точки за контрол между България и Румъния са нарушение на принципа на Шенген", заявиха от "Има такъв народ".

Формацията настоява за засилване на ролята на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. Желязков посочи, че по тази тема няма разминавания.

Снимка: БГНЕС

Павела Митова от ИТН представи приоритетите в енергетиката. "В сектора бяха завършени доста успешни реформи, за които основен принос има ГЕРБ, но и много грешки през последните няколко години."

Относно Зелената сделка Митова каза, че една от грешките на предните управления е залагането на намаляване на въглеродните емисии от ТЕЦ-овете с 40%. Противопоставяме се на това, защото България трябва да залага и на базовите си мощности, а не да разчита само на възобновяеми източници и новите технологии.

ИТН предлага други способи за намаляване на емисиите, за да се избегне обременяване на въглищните централи в България.

Кой подхожда отговорно

"Не желаем да сме натоварвани с вина за едно или друго събитие, защото сме били последователни", заяви Деница Сачева от ГЕРБ. Тошко Йорданов напомни, че ИТН са подходили отговорно и затова ГЕРБ имат председател на парламента - с техните гласове бе отпушена работата на депутатите през избирането на Рая Назарян. "Ако ще подхождате, емоционално да си тръгваме. Ако и ние бяхме постъпили емоционално при избора на председател? В същата ситуация сме, да започнем да говорим по същество", настоя шефът на ПГ на ИТН.

Желязков подчерта, че не подхождат емоционално, а изключително прагматично и без елемент на политическа обида, пише "24 часа". "Знаем, че политиката е изкуство на възможностите и ситуациите, оценяваме подкрепата ви за избора на председател, номиниран от ГЕРБ-СДС, намираме го за отговорно поведение. Не се сърдим, че не сте подкрепили кабинет от ГЕРБ", каза още бившият председател на 49-ото НС. Той смята, че разговорите са опит за изграждане на по-дълги мостове между партиите и дори и да не доведе до резултат сега, поне ще смекчи тона на предизборната кампания и след това.

Още: Политолог: Преговорите на ИТН ще са бозави сценарии и цирк, доста хора чакат Радев, но той изчаква нещо друго

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес