Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експертно мнение: Дано сме готови като качество на дипломацията, за да спечелим от "Три морета"

07 юли 2021, 13:31 часа • 1804 прочитания

Дано България да успее да заеме добро място в инициативата "Три морета". Това си пожела проф. Нина Дюлгерова, експерт по геополитика, ден преди срещата на страни от инициативата в София.

Въпросната инициатива де факто представлява отпора на САЩ срещу китайската политическа визия за новия Път на коприната (Един пояс, един път). Американската цел е интеграция на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море чрез поредица проекти, свързани с транспортната, енергийната и цифрова инфраструктура, но обвързани с американската икономическа сфера на влияние, както и тази на ЕС.

По думите на Дюлгерова, ако Гърция стане 13-я член на инициативата „Три морета“, може да се говори и за включване на Егейско море.

Инициативата е своеобразен дипломатически и политически успех на България. Това е политически проект, който има своите финансови измерения, като обхваща свързаността в транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура. Всяко едно нещо е добро забравено старо, посочи проф. Дюлгерова. И от думите ѝ стана ясно, че засега инициатива още е на етап идеи и проекти, не резултати.

В тази цел, която се преследва в момента има около 1 млрд. долара. Има проекти, но доколкото съм запозната с идеята САЩ са дали около 400 млн., Полша е дала много и има 5 държави, които не са дали нищо, посочи тя.

Готово ли е правителството и президентството да излезе с конкретни искания, запита проф. Дюлгерова. Има заложена програма в чисто политически план, има развитие от 2015 г. – пожелания много, интересни много, но да се надяваме българските представители да бъдат подготвени за ефективна диалогичност и дипломация, за да може политическите цели, които се търсят да бъдат реализирани, надява се проф. Дюлгерова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес