Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата иска да спаси армията, като включи в нея повече резервисти

08 август 2019, 13:30 часа • 9127 прочитания

В рамките на следващите 10 – 15 години България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования. Това е основният мотив, с който се предлагат промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България - въвеждане на срочна служба в доброволния резерв.

Какво е предложението – срочната военна служба ще представлява "определен период от време (до 6 месеца), през който пълнолетен български гражданин преминава военна подготовка и изпълнява задачи в състава на военните формирования от въоръжените сили като резервист". Допустимата максимална възраст е 42 години, като не трябва да си осъждан и не трябва да имаш военна подготовка.

Предвидена е възможност резервистите, сключили 5-годишни договори за служба в доброволния резерв, да бъдат извикани на активна служба за заместване на отсъстващ военнослужещ или за временно изпълнение на задълженията на вакантна длъжност на военнослужещ. Това може да стане и по действащия в момента закон, но за срок от само 1 година – предлага се този срок да се махне и така да бъде преодолян недостигът на кадри за армията. Когато изпълняваш активна служба в доброволния военен резерв, си в неплатен отпуск от всякаква друга работа, ако в този момент имаш друга професия. Друга идея, касаеща службата на резервистите е, те да могат да сключват договор на възраст не по-малка от 2 години от допустимата възраст за определена служба – според съответния военен чин тя е между 55 и 63 години.

Именно идеята резервът да стане на практика активна част от армията проличава в изменението на чл. 16 на действащия закон. Сега текстът гласи: "Президентът на републиката обявява обща или частична мобилизация на резерва по предложение на Министерския съвет", но се предлага да отпаднат думите "на резерва". Същото предложение има и за чл. 17, касаещ мобилизацията на на резерва от президента като главнокомандващ.

Има и идея за свободно избираеми часове за военно обучение в гимназията. Предвижда се такава възможност в рамките на не по-малко от 10 учебни часа от определените в учебните планове часове на IX-ти и X-ти клас като допълнително обучение, извън тези часове, което би могло да се осъществява и в избираеми учебни часове.

Какво каза военният министър Красимир Каракачанов за състоянието на армията ни на Гергьовден - припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес