Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цялата актуализация на държавния бюджет не мина дори на ниво комисия

04 август 2014, 12:58 часа • 14224 прочитания

Намек какво ще се случи в 14:00 часа, когато трябва да се гледа на второ четене цялостната актуализация на държавния бюджет, беше направен от Бюджетната комисия в парламента.

Актуализацията на бюджета не мина там, след като присъстваха само петима от депутатите на Коалиция за България и само двама от ДПС, единият от които беше председателят на самата комисия Йордан Цонев. Логично червените депутати бяха против и решението не мина.

Още в сутрешния блок на Нова телевизия Цонев предложи отваряне на кредитните досиета в КТБ, както и изплащане на влоговете до 100 хил. евро в срок до 60 дни, ако банката се постави под особен надзор, но лицензът й не бъде отнет. Това означава плащане до 20 август. Цонев предложи и до 20 дни след отнемане на лиценз на банка да се изплащат гарантираните от държавата влогове - до 100 хил. евро.

Най-революционното в предложението на Цонев беше, че за вложителите, които имат или са имали задължения да подават декларации по реда на Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, ще има още едно изискване, ако искат да си получат парите си – за тях да бъде разкрита банковата тайна. Това означава например, че настоящи и бивши политици, като Вежди Рашидов и Иван Костов, ще трябва да си разкрият влоговете, ако искат да си получат гарантираните 100 000 евро. По думите на Цонев това ще важи и за магистратите.

В петък, по време на консултациите при президента, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов уточни, че от ГЕРБ ще има депутати само за актуализацията на НЗОК, но не и за пълна актуализация на бюджета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес