Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Автомагистрали“ ЕАД: Дàли сме аванси, за да не се оскъпи бъдещото строителство

01 юни 2021, 18:05 часа • 3907 прочитания

Предоставените от „Автомагистрали“ ЕАД аванси са по договори с продължително действие – от няколко години, при тенденция на непрекъснато нарастване на цените в строителството и нужда от огромен обем материали и техника. Най-професионалният управленски подход е на практика фиксиране на цените на равнищата към момента на предоставяне на авансите на фирмите-доставчици. Целта е да не се оскъпяват проектите при настъпване на реалното строителство,  към което може да се достигне и след повече от година.

Това заявиха от държавната компания по повод изявлението на регионалния министър Виолета Комитова, че 188 милиона лева от преведените на дружеството "Автомагистрали" 231 милиона лева са авансово платени на 25 фирми и тези договори касаят 84 обекта. Министърът уточни, че 430 милиона лева са отпуснати на „Автомагистрали“ за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна.

„Към днешна дата от всички 84 броя обекти имаме само един изпълнен - това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева. 182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране“, обясни министърът.

От държавната компания поясняват, че въпросните обекти по договора с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са на различен етап на изпълнение: един чака за проектиране, 20 се проектират на първи етап, други 48 вече са приети от АПИ  на първи етап, един е приет и на втори етап. 13 обекта чакат разрешение за строеж и един вече е получил.

„Основна причина за забавянето на проектните разработки е, че при направа на геодезическо заснемане на обектите, в над 90% от тях се установи нуждата от изготвяне на проект за отстраняване на явна фактическа греша -фактическото положение на заснетите обекти не е в сервитута на пътя. Основна причина за това е, че при изготвяне на кадастралните карти пътното платно и прилежащият сервитут не са нанесени правилно. Процедирането на явната фактическа грешка отнема между 6 и 8 месеца и в голямата си част води до изготвяне и процедиране на нов ПУП. Сроковете по тази процедура не зависят от „Автомагистрали“ ЕАД“, уточняват още от дружеството.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес