Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасова: Ще предложим кандидат за премиер от ГЕРБ, ако ПП-ДБ продължават да тропат с краче

29 април 2023, 10:00 часа • 9876 прочитания

"Обнадеждена съм, че намираме много общи точки в нашите управленски програми – дори в детайлите между ПП-ДБ и екипа на ГЕРБ-СДС. Разговорите продължиха два дни, защото това е втората стъпка от такъв процес, остава да извървим третата стъпка. Тя е да говорим вече по персоналния състав на едно бъдещо общо правителство".

Това заяви лидерът на парлментарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. За първи път тя коментира и визиите на партията за първия мандат, като предложи и конкретни формули:

  • политически кабинет с участието на партийни лица от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в съотношение 1:1
  • експертен кабинет с общ състав между двете коалиции, но и с отдръпване на всички партийни лидери

"Първата възможност е от двете парламентарни групи да има политическо представителство, съответно присъствието на хора от ГЕРБ-СДС трябва да бъде идентично, при все че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Втората възможност е да направим равно отдалечен кабинет, без политици като присъствие в него, а всички лидери на партии да бъдат на първи ред и заедно да контролират това правителство", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ОЩЕ: Томислав Дончев: Време е всеки да отстъпи от политическото его

По повод новата идея, предложена от доц. Георги Лозанов, относно това Христо Иванов да стане премиер на бъдещо правителство, Атанасова каза, че тази кандидатура "никога не е поставяна на масата" на разговорите между първите две политически сили.

Атанасова, заяви, че ако трябва да се говори за компромиси и прошки, ГЕРБ-СДС е демонстрирала забравяне на политическото си его.

"От общо управление сега щета носят всички, които ще влязат в него. Това е съвсем разбираемо, но от шести избори щета ще носи България", каза още тя.

Кой от кого е изолиран?

"Виждам, че колегите от ПП-ДБ са в изолация, даже виждам, че ПП и ДБ вече се изолират един от друг. Христо Иванов почти не участва в тези разговори. Ако той е на масата, той мълчи, както и Атанас Атанасов. Чувам, че те не искат да участват с предложение в правителството", подчерта Атанасова и допълни, че е чула, че "Да, България" не искат да участват с предложение в правителството.

ОЩЕ: Петков: Имената до вторник са само слухове (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес