Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Актуализация на бюджета за здравеопазване: За какво ще отидат средствата

17 август 2021, 11:14 часа • 1311 прочитания

Предвид очакваното развитие на пандемията и навлизането в нова вълна са необходими допълнителни средства от 214 052 000 лв., които да бъдат осигурени по бюджета на здравното министерство, сочи докладът на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред Консултативния съвет по национална сигурност.

От посочената сума над 46 млн. лв. ще отидат за закупуване на 1 533 037 дози ваксини. Близо 114 млн. лв. ще бъдат насочени за изплащане на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал.

За лекарствени продукти за лечение за COVID-19 са предвидени още над 34 млн.лв., в това число:

- близо 15 мн. лв. за закупуване на медикамента Veklury (Ремдесивир), предназначен за лечение на COVID-19 при пациенти с пневмония, нуждаещи се от допълнителен кислород. С предвидените средства се осигурява закупуването на около 6 000 флакона месечно или 18 000 флакона за периода от октомври до декември 2021 г.;

- около 7 млн. лв. за осигуряване на моноклонални антитела за лечение на COVID-19 по съвместни процедури за обществените поръчки на ЕК. С предвидените средства се осигурява закупуване на минимално количество от лекарствения продукт, което да осигури лечение на около 3000 пациенти;

 - над 12 млн. лв. за резерв от лекарствени продукти за лечение на системен възпалителен отговор и протромботични състояния, възникнали вследствие на COVID-19 при хоспитализирани пациенти. Резервът ще е гаранция за обезпечаване нуждите на лечебните заведения, в случай че се стигне до забавяне на доставките заради налагането на ограничения и затрудненото движение на стоки, каквото беше наблюдавано при предходните вълни.

В доклада още е посочено, че направените разходи от Министерството на здравеопазването от началото на 2021 г. до края на месец юли във връзка с пандемията са в размер на 442 265 462 лв.

 

 

 

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес