Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изгоряла е учебна зала в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

04 октомври 2018, 17:38 часа • 3677 прочитания

Снощи около 03:00 часа е възникнал пожар в клиниката по урология, на 9-тия етаж от УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив. Огънят е опожарил една от залите за обучение на студенти.

"Много бързо е бил потушен пожарът. Включили са се персоналът на отделението – дежурният д-р Тодор Горанов, охраната на болницата. Те са включили локалния щранг на болницата. Много бързо е дошла пожарната. Пациентите са били евакуирани на първия етаж като няма пострадал от тях. До няколко минути са дошли две пожарни и в рамките на десетина минути е била овладяна ситуацията", заяви проф. Ангел Учиков, зам.-председател в Съвета на директорите на университетската болница.

При възникването на пожара в клиниката е имало 52-ма пациенти. Част от тях – пет-шест души, които са в тежко състояние след операция, с помощта на персонал от други клиники са евакуирани с леглата до първия етаж. Останалите са се придвижили на собствен ход. Сутринта болните били върнати обратно на леглата си.

На коридора и опожареното помещение ще бъде направен ремонт, етажът ще бъде боядисан, заявиха от ръководството на болницата.

"Пожарът е бил локализиран в една стая - залата за обучение на студенти от курса по урология. Не е ясно все още каква е причината, точно това се разследва", допълни проф. Учиков. По думите му има съмнение за ел. мрежата, но нещата не са ясни, ще трябва да се изчакат резултатите от експертизата.

"Има повече уплаха у пациентите, което е нормално, имало е известна паника. Пациентите са евакуирани и няма хора, които да са обгазени и пострадали", допълни той.

В клиниката има още три учебни зали и няма да спре и учебният процес на студентите.

"Второ районно управление са поели разследването. В три часа през нощта няма как да има занятия. От полицията ще съобщят какво точно се е случило. Не отговаря на истината, че някои пациенти са се надишали с дим и са били поставени на кислородни маски. Има няколко пациенти, които са имали проблеми с дишането, които са били поставени на кислород още с приемането, така че те са си били с кислородни маски. Има план за евакуация, при който на всички се раздават маски на всички пациенти, за да не вдишват от газовете", уточниха още от лечебното заведение.

Поради това, че е горяла и ПВЦ-дограма, има много сажди в самия коридор по целия сектор на деветия етаж. Работници вече започнали да почистват.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес