Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгений Кънев: България на Пеевски прелива от проруска пропаганда

26 август 2024, 15:38 часа • 2290 прочитания

Както се очакваше - друг човек от гвардията на Пеевски пое ключовото за него МВР - при това вече отхвърлян от ПП-ДБ за министър в сглобката. Явно авансово изтеклата информация и прекалено явната свързаност на Калин с неговия съученик, приятел и лично назначение са провалили замисъла за човека от Бургас. А и новият външен министър - бивш такъв от служебен кабинет на Радев - със сигурност е помогнал за “приемливостта” на новия МВР министър.

Не се знае какви са полицейските качества на Илков, освен трагичния провал в Лясковец, където загина баретата Шарков, син на моята позната още от ранните ни седесарски години в Свищов Ваня Рибчева. Но е жалко, че нагоре отново се издигат полицаи с такава популярност.

Още: Не успя да излезе от сянката на Пеевски: Божидар Божанов за втория кабинет на Главчев

Но не просто това - такова назначение показва тоталния провал в разбирането за министерския пост в МВР и неговата репутация в една демокрация - началото на

нейното трансформиране в източна олигархия. Силовите структури - МВР и МО задължително трябва да се оглавяват от граждански кандидатури, за да бъдат държани под контрол - а не като промоция сякаш по военен чин, подчинени на повишаващия. По непотвърдена информация, другият МВР министър в ЕС - бивш полицай е в …Унгария на Орбан - при това първо пенсиониран от тези структури.

Дали Главчев - бивш шеф на НС, не е запознат с това? Разбира се, че е, но явно и той е подчинен на същия повишаващ, благодарение на който сега е премиер.

Още: "Нямаше кой": Главчев за промяната в МВР

Само за слепите в страната не е ясно, че Пеевски продължава да контролира държавата чрез силовите и правораздавателните органи. А ГЕРБ и ББ не могат нищо да му откажат. За какво му е било на ББ да провали ротацията и Габриел, освен за да се сдобие Пеевски със свой кабинет - колко журналисти зададоха този въпрос на Борисов или на неговите ТВ глашатаи?

Колко журналисти питаха Главчев: “Чакай бе, като си направил едва ли не най-честните избори, защо е този ръст за ДПС в рисковите секции и как така ДПС стана втора сила?”Или “какво наложи да сменяш през седмица вече назначени от теб областни управители, защото са близки до Доган?”

И все пак има един голям парадокс, който обърква много хора.

България на Пеевски прелива от проруска пропаганда в медиите, сега с още един мощен рупор от БПЦ. Демократичните институции са в ступор и като една фасада нищо не правят, което да застраши “дебелата държава”. Правосъдието и службите са на стендбай за поредната поръчка някой “враг” да бъде смачкан.

Още: Ясна е датата на предсрочните парламентарни избори

Същевременно, Главчев и Радев обещават същите европейски цели Шенген, Еврозона, ОИСР, ПЕУ сякаш всичко си е наред. И нищо да не изплаши нашите партньори - както гафът със закона срещу ЛГБТК, което привлече ненужно вниманието им за ставащото в България.

Но никога няма да коментират, че САЩ сваля визите за Румъния, но не и за България. И как да ги свали, след като лауреат на Магнитски управлява държавата!

Ами това е фасадата - докато Пеевски е квази американски актив и не пречи на логистиката на НАТО ( с което единствено България е полезна за войната в Украйна) - цялата фасада на България ще е боядисана в синьото на НАТО и ЕС, което се вижда отвън.

За да продължи да бъде отвътре до тъмночервено прогнила от путински слугинаж на издръжка от “робите слепи в робската страна”.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес