Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина легендарната певица и актриса Джейн Бъркин

16 юли 2023, 15:19 часа • 7209 прочитания

На 76 години днес, 16 юли, почина легендарната британско-френска певица и актриса Джейн Бъркин. Тя е смятана за модна икона в края на 60-те и 70-те години на миналия век.

Бъркин е родена в Лондон, но стига до славата, пеейки на френски език, и се премества там през 70-те години. Френските медии съобщават, че е намерена мъртва в дома ѝ в Париж, пише BBC.

Тя произхожда от британско артистично семейство - майка ѝ е английската актриса Джуди Кембъл.

Джейн Бъркин стана популярна с песента „Je t'aime... moi non plus“, която изпълни с друга легенда на френското кино и музика Серж Генсбур.

През 1969 г. Джейн участва във филма „Басейнът“ с Ален Делон и Роми Шнайдер.

Джейн Бъркин се омъжва през 1965 г. за композитора Джон Бари. Той пише музиката за филмите за Джеймс Бонд. От него Джейн има дъщеря - Кейт Бари, пише БГНЕС. Бракът им приключва през 1968 г.

През същата година Джейн среща Серж Генсбур на снимачната площадка на „Слоган“ и връзката им продължава 13 години. Двамата не са сключвали брак. Тяхна дъщеря е френската актриса Шарлот Генсбур.

Сред актьорските участия на Джейн Бъркин са филми като класиката от 1966 г. "Фотоувеличение", "Смърт край Нил" (1978) и "Зло под слънцето" (1982).

Тя е била и модел, вдъхновявайки чантата Бъркин - стил, въведен в производство от Hermes.

Мена Роулингс, британският посланик във Франция, ѝ отдаде почит в Twitter, като я определи като "най-френската от британските артисти".

През септември 2021 г. бе съобщено, че е получила инсулт, което я принуди да отмени планирана изява на американски филмов фестивал.

ОЩЕ: Българка написа любовните мемоари на великия Ален Делон

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес