Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да допуснем неинформираност за евроизборите, обещават от ЦИК

24 април 2014, 08:05 часа • 16049 прочитания

Разбира се, че е нарушение ако кандидат за евродепутат агитира някъде, тръгне да обяснява какво означава преференцията и местният лидер на политическа структура го прекъсне, за да каже, че само партията е важна. Това каза заместник-председател и говорител на ЦИК Мария Мусорлиева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Същевременно Антоанета Цонева подчерта, че е имало анкета сред политическите партии и нито една няма намерение да обяснява на избирателите какво означава преференцията. Преференциалната опция беше трудно и в последния момент приета, като на нито една партия тя не се хареса и имаше очевиден стремеж да се неглижира, категорична е Цонева, която е позната като лице на „Протестна мрежа” и член на Обществения съвет към ЦИК.

В свой репортаж Нова телевизия показа избиратели в смесен регион, които масово не знаеха какво представлява преференцията – т.нар. кръгче.

Цонева попита Мусорлиева и каква е стратегията на ЦИК за предизборната комуникационна кампания, с която да се обясни на определени целеви групи какво представляват изборите за Европейския парламент и какво представлява бюлетината. Гражданският представител попита дали ще има плакати, на които да са обяснени щекотливи въпроси. Мусорлиева отговори, че в момента се изработват информационни материали и те ще бъдат разпространени в страната. Няма как кметове да крият такива материали, ако не са изгодни на определени политически партии. Цонева пък коментира, че ще има сайт „Аз гласувам”, в който ще се обясняват правата на гласоподавателите.

6200 евро е заплатата на месец за всеки евродепутат, а разходите за един европейски депутат е близо 20 хил. евро. Българският евродепутат Илияна Йотова призна, че през сегашния си мандат не е успяла да отиде на работа с колело. Тя казва, че е живяла в среден като класа хотел. И Йотова, и Надежда Нейнски посочиха като проблем твърде многото пътувания, които не им позволяват да се видят със семейството си.

Днес ЦИК и СЕМ ще подпишат споразумение за прозрачно отразяване на изборите. Официално предизборната кампания започва утре, 25 април.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес