Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайло Калфин: Председателят на ЕП подкрепи нас, когато дойде в България

10 май 2014, 17:00 часа • 12748 прочитания

Посещението на Мартин Шулц беше много ясна подкрепа към листата на АБВ, свързана с бъдещето и бъдещия председател на ЕК. Това заяви на пресконференция в Ямбол водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин, в отговор на журналистически въпрос.

Единственото изявление пред медиите, което Шулц направи при посещението си в България преди около две седмици, беше след работната си среща си с Калфин и представителите на евролистата на АБВ.

Самият Калфин изрично подчерта, че извън ЕС БЪлгария би била в тежка и безперспективна ситуация. След следващия мандат на ЕП, след пет години, българинът трябва да има самочувствието, че е европейски гражданин с всички права, с качеството на живот и с убеждението, че ЕС дава възможности, а не отнема такива, категоричен е Калфин. В момента най-важният въпрос за България е доходите на хората, каза Ивайло Калфин и допълни, че инструментите, които дава ЕС, траябва да бъдат така използвани, че проблемът за ниските доходи и бедността да бъда приоритетно решен.

В Ямбол лидерът на листата на АБВ обясни, че двамата с Мартин Шулц нямат лични отношения, но добрата им работа заедно до момента е станала предпоставка за взаимно уважение. „Мисля, че няма нужда в момента да се убеждаваме един друг кой къде стои в политическото пространство”, коментира Калфин.

Ямболска област е един от регионите, в които икономическият профил се е изменил изключително много през последните години и виждаме докъде водят нещата, когато се остани на самотек възраждането на икономическата активност. Това каза конкретно за Ямбол Ивайло Калфин.

„Регионът като цяло не се възражда, инвестиции има но трудно може да се каже, че те са достатъчни, че работните места са достатъчно. Необходимо е това да се промени”, категоричен беше Калфин, който уточни, че когато говори за Ямболски регион, подобен е изводът и за много други региони. „Трябва да се даде възможност, да се стимулира активната икономическа дейност. АБВ е на мнение, че не с оттеглянето на държавата от икономическите процеси, а точно обратното – с много повече присъствие, участие и съдействие на предприемачеството нещата могат да се променят”, каза още Калфин.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес