Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избори като никои други: Сред куриози, риболов и пълни плажове (ВИДЕО)

28 октомври 2024, 12:05 часа • 2467 прочитания

Девет партии влизат в парламента след седмите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври, при обработени почти 100% от протоколите - макар че деветата, "Величие", е на много тънък косъм, който може и да се скъса. Избирателната активност е на път да стигне 38%. За сравнение, на предходния вот през юни избирателната активност достигна 33,78%. Редица анализатори определят повечето хора отишли до урните като “приятна изненада”. А нощта след вота премина почти без инциденти.

Още: Предпоследно: Възможна е изненада и по-малко партии в следващия парламент

В София секционните избирателни комисии на 23-ти и 25-ти МИР предадоха протоколите си от изборите в “Арена София”, където нощта премина спокойно и без инциденти. По предварителни данни около 50% от машините са дали проблем, като 12% са отказали изцяло. Имало е проблем и при броенето на гласовете и в попълването на документите.

От РИК Бургас установиха по-малко сгрешени протоколи от изборите през юни, не липсваха обаче и куриози. В община Руен избиратели са гласували паралелно в бюлетината и за двете ДПС-та, а забравен протокол в принтера в секция в Малко Търново забави броенето в "Арена Бургас”.

Четири секции в Русенско преминаха изцяло към гласуване с хартиени бюлетини заради проблем с машините.

Във Варна, паралелно с парламентарния вот, се проведе и втори тур на изборите за кмет на два от районите на града, след като избраните през миналата година бяха отстранени заради нарушения.

Как минаха изборите - вижте в репортажа.

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес