Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богатите клиенти на Porsche се оказаха враг на екологията

28 октомври 2024, 15:49 часа • 339 прочитания

В началото на 2022 г. Porsche заяви, че електрическите превозни средства ще съставляват повече от 80% от всички продажби на марката до края на десетилетието. Този амбициозен план остава в сила, но до 2030 г. изпълнението му ще зависи от реакцията на клиентите. Поне засега те са коренно различни от очакваното.

Porsche Taycan постави рекорд - посети 14 държави само за ден

По време на разговора за продажби на компанията през третото тримесечие на 2024 г. финансовият директор Луц Мешке призна, че преходът към електрически превозни средства е по-труден от очакваното. И това ще принуди Porsche да направи някои промени в плановете си за пълна електрификация.

Според Мешке ситуацията в Китай остава „проблемна“ както за Porsche, така и за други европейски премиум марки. Пазарите в САЩ и Европа също отбелязват забавяне на интереса към електрическите превозни средства. Богатите клиенти все повече избират традиционните двигатели с вътрешно горене и затова Porsche ще обнови гамата си от бензинови и хибридни модели, оставяйки инженерите да работят върху множество решения за различни типове задвижвания, включително нови вариации на двигатели с вътрешно горене в електрифицирани модели.

Още: Porsche беше принуден да спре още два модела

Този подход предполага, че версиите на двигатели с вътрешно горене на някои електрически превозни средства могат да излязат на пазара. Новите версии на Macan и бъдещите Boxster и Cayman, например, вече се разработват като чисто електрически, което потвърждава залога на Porsche върху електрическите превозни средства.

Въпреки това, модели като Cayenne и Panamera ще продължат да имат V8 двигатели и ще съществуват съвместно с електрически версии до 2030-те години. Настоящата реалност обаче е сложна - заради регулаторните изисквания в Европа, Boxster, Cayman и Macan вече са спрени от производство. А преработката им за използване на ДВГ е много скъпа, което означава допълнителни проблеми за марката.

Porsche празнува 75 години: трогателно видео

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес