Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не подкрепям никого" вече не е престижна опция: Има ли спад на протестърите в урните? (СНИМКИ)

28 октомври 2024, 15:49 часа • 487 прочитания

На изминалите предсрочни парламентарни избори 82 454 души отбелязаха квадратчето "Не подкрепям никого", с което отново изразиха протестен вот.

Това е леко повишение на "резултата" за тази опция, спрямо предишните избори на 9 юни, сочат данните при почти 100% обработени протоколи. През лятото близо 64 хиляди души бяха гласували по същия начин, като повишението сега се дължи основно и на повишената избирателна активност.

Още: Валерия Велева: Доган е големият губещ на вота, с края на неговото ДПС свърши преходът (ВИДЕО)

Така армията на вота "Не подкрепям никого" не се отказва да привлича в редиците си нови членове и вече догонва по масовост един областен град от ранга на Ямбол и Сливен. За разлика от досега обаче, опцията няма да има гласове, които хипотетично да са достатъчни за една парламентарна група - на тези избори около 97 хиляди души формират 4-процентовата бариера. Ето и данните през годините в графиката на БНТ:

Още: За първи път от 2014 г. насам: Вотът за ДПС сумарно е рекордно висок

"Не подкрепям никого" е силно, когато е задънена улица. През априлските нямаше ясен мандат за никого, а евроатлантизмът не беше вдъхновил особено българите. Тогава, при липсата на алтернатива, беше припознато това квадратче, но след това видяха, че и това нищо не променя и затова потегли надолу. Банализира се и вече не е новина да гласуваш с тази опция", коментира пред БНТ социологът Първан Симеонов.

Още: Отличниците на партиите: Кой къде се представи най-добре?

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес