Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Зомби“ гъби окупират все повече телата на насекоми (СНИМКА)

18 август 2023, 06:18 часа • 2712 прочитания

Рядко срещано изображение е запечатало момента, в който огромен паяк е "победен" и погълнат от паразитна гъба, а спорите избухват от гърба, краката и главата на паяка.

Поразителната снимка е една от наградените в конкурса за фотография на BMC Ecology and Evolution. Снимката, направена от еволюционния биолог Роберто Гарсия-Роа, беше обявена за второ място в категорията "Растения и гъби, съобщи „Лайв Сайънс“.

"Въпреки че не е необичайно да срещнем в природата насекоми, паразитирани от "зомби" гъби, рядкост е да наблюдаваме големи паяци, които се поддават на тези гъбични завоеватели", пише Гарсия-Роа в редакционната статия на BMC Ecology and Evolution.

Известно е, че много видове гъбички паразитират върху паяци, а случаи на паразити, които изскачат от телата на мъртви паякообразни, са регистрирани по целия свят. Повечето видове принадлежат към семействата Cordycipitaceae и Ophiocordycipitaceae. Видовете паяци и гъбички на снимката на Гарсия-Роа не са известни, но изглежда, че гъбичката е проникнала в своя гостоприемник и е превзела тялото на паяка.

Конкурсът за фотография на BMC Ecology and Evolution кани изследователи от цял свят да представят снимки, които запечатват естествения свят. Печелившият проект в категорията "Растения и гъби" показва мравка, завладяна от гъба зомби - окуOphiocordyceps - която на свой ред е била паразитирана от друга гъба. Ophiocordyceps е род паразитни гъби, известни със способността си да превръщат мравките в зомбита, контролирайки телата им, преди да ги убият, предава БГНЕС. 

"Горите, които тези гъби обитават, също са общи с микопаразитни линии гъби, които могат да паразитират, да консумират и дори да кастрират Ophiocordyceps", пише в редакционната статия Жоао Араужо, миколог от Ботаническата градина в Ню Йорк, който е представил снимката, спечелила категорията. "Едва наскоро учените започнаха да каталогизират и описват тези все още непознати гъби, които могат да убиват други гъби."

Общият победител в конкурса за 2023 г. е изображение на инвазивната гъба оранжева пореста гъба (Favolaschia calocera). Видът е идентифициран за първи път в Мадагаскар и оттогава се е разпространил по целия свят. Снимката показва гъбата, растяща върху мъртва дървесина в австралийската дъждовна гора.

"Въпреки невинния си и красив външен вид, гъбата оранжева пора е инвазивен вид, който измества други гъби и се разпространява из австралийската дъждовна гора", пише в редакционната статия Корнелия Сатлер от университета Макуори в Австралия, която е направила снимката. "Важно е да се следи отблизо тази гъба, чиито спори често се пренасят от хората, за да се опази биоразнообразието на Австралия."

Общият победител в конкурса за 2022 г. също се отличава с паразитна гъба. Печелившата снимка на Гарсия-Роа, направена в перуанската джунгла, показва спори на гъбата зомби Ophiocordyceps, които изригват от тялото на муха. Паразитната гъба превръща цикадите в зомбита, които използват секса, за да набират още зомбита.

ОЩЕ: Да отглеждаш тарантула като домашен любимец - предимства и недостатъци

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес