Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земята също има фази: вижте ги

16 февруари 2023, 07:50 часа • 1968 прочитания

Първата мисия на Южна Корея до Луната продължава да демонстрира своя успех. За много кратко време в Космоса апаратът Danuri успя да изпрати на Земята много удивителни снимки не само на нашия спътник, но и на нашата планета. Поредните снимки показват различните фази на Земята, ако погледнете планетата от лунна орбита, пише Space.com.

Изстрелян през август миналата година, космическият апарат Danuri навлезе в окололунна орбита на 27 декември. В началото на януари тази година той изпрати на Земята първите си снимки на лунната повърхност, а също и как изглежда Земята от Космоса.

KARI

Според изявление на Корейския институт за аерокосмически изследвания Danuri е започнал пълноценната си научна работа едва на 4 февруари. Въпреки че още преди това, с помощта на камерата ShadowCam, създадена от учени от НАСА, космическият кораб е направил невероятни снимки на обратната страна на Луната.

Орбиталният апарат продължава активно научната си дейност и южнокорейските учени публикуваха нова порция негови изображения, които показват както повърхността на Луната, така и Земята в различни фази, видими от окололунна орбита.

Кратерът Шакълтън от обратната страна на Луната, в който никога не попада слънчева светлина, заснет от Danuri NASA/KARI/Arizona State University

Що се отнася до гореспоменатата ShadowCam, тя е създадена специално, за да може Danuri да наблюдава тъмнитe лунни кратери, тоест кратерите, в които слънчевата светлина не достига.

Тази камера е създадена въз основа на технологията, използвана за създаването на камерите на Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА, която също изучава Луната от орбита. Но камерата ShadowCam е 200 пъти по-чувствителна, което ѝ позволява да види в много детайли вътрешната структура на постоянно сенчестите кратери на Луната.

Например един от тези кратери е Шакълтън, който се намира на обратната страна на Луната. Изображението по-долу сравнява две снимки от дъното и стената на кратера, направени от камерата на Lunar Reconnaissance Orbiter (вляво) и камерата на Danuri (вдясно). Веднага може да се види, че снимката на южнокорейския апарат има по-добра детайлност.

NASA/KARI/ASU

Според корейските учени, въпреки че апаратът е започнал пълноценна научна работа, настройката на основната му камера ще продължи до края на февруари.

От НАСА смятат, че тези изображения с висока разделителна способност на Danuri ще помогнат за предоставянето на повече информация за това как е еволюирала Луната, за водата, която се намира в сенчестите ѝ кратери във вид на лед, и дори биха могли да помогнат за определяне на бъдещи места за кацане на астронавти в рамките на мисиите „Артемида“.

ОЩЕ: Скрит лунен прилив влияе върху магнитосферата на Земята

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес