Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо чернокожите стареят по-бързо?

08 декември 2020, 11:27 часа • 4331 прочитания

Учените са наблюдавали 800 афро-американски семейства в продължение на 25 години и са установили, че расовата дискриминация, с която се сблъскват чернокожите деца в млада възраст, води до високи нива на депресия на 20-годишна възраст, пише The Guardian. А това от своя страна води до по-бързо стареене на организма на клетъчно ниво, предава агенция Фокус.

Стартирано през 1996 г. от Университета на Айова и Университета на Джорджия, целта на проучването за здравето на семейството и общността е да проследява ефектите от стреса, съседството и други фактори върху родителите и децата през целия им живот. Участниците в проекта живееха в селски райони, предградия и градове.

На всеки две до три години учените събират разнообразни данни, включително писмени доклади за опит с расовата дискриминация и депресивните симптоми. През 2015 г. екип от изследователи започна да взема кръвни проби, за да оцени риска от развитие на диабет или сърдечни заболявания. Те също така сравняват възрастта на човек на клетъчно ниво с хронологичната му възраст.

Както се оказва, на клетъчно ниво някои млади хора са по-възрастни от тяхната хронологична възраст, отбелязва Guardian. Учените са стигнали до заключението, че расовата дискриминация също е довела до ускоряващия ефект. Сега, поради пандемията, събирането на следните кръвни проби е отложено за пролетта на 2021 г. По това време участниците ще са на възраст 25-30 години и евентуално вече ще се притесняват от хронични заболявания. Изследвайки тези семейства, учените искат да намерят начини да смекчат негативните последици от расизма, за да могат чернокожите да процъфтяват.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес