Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туберкулозата се е появила на Земята преди 7 хил. години

03 ноември 2013, 14:41 часа • 55239 прочитания

Туберкулозата се е появила в Европа през епохата на късния неолит, преди около 7000 години. До този извод са стигнали група учени, изследвали кости на 71 души, открити по време на  археологически разкопки в Южна Унгария, съобщи PLOS ONE, предаде БТА.

Изучаването на костите на хора от различна възраст от гледна точка на палеопатологията е показала, че приживе те са страдали от различни инфекциозни болести, имали са метаболитни разстройства. Както при младите, така и при възрастните са открити следи от травми. Освен това някои костни останки са били с признаци на  хипертрофична белодробна остеопатия. Тъй като този синдром може да се развие вследствие на туберкулоза, учените са проверили хипотезата чрез специфичен анализ на тленните останки на млад  човек, чиито кости са имали характерните изменения за хипертрофична остеопатия.

Анализът на древната ДНК и на липидните биомаркери в костния мозък са потвърдили наличието на бактериален комплекс, характерен за възбудителя на туберкулозата, Mycobacterium tuberculosis. Учените подчертават, че това е най-ранният случай на хипертрофична остеопатия, описан в научната литература. Той е и един от най-древните, потвърден чрез палеопатологични и палеомикробиологични методи, който доказва, че в Европа туберкулозата е съществувала още преди 7000 години. 

Неотдавна международна група учени чрез генетични изследвания установи, че туберкулозата се е зародила в Африка преди 70 000 години и се е разпространила с миграцията на Хомо сапиенс по нашата планета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес