Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светът се запозна с нов вид морско чудовище с 20 пипала: Не е медуза (ВИДЕО)

25 август 2023, 20:59 часа • 8840 прочитания

Докато претърсвали ледените води край бреговете на Антарктида, учени открили морско чудовище с 20 пипала и много характерна форма на тялото. Според The Mirror, това е нов вид антарктическа перната звезда - британският таблоид се позовава на публикация в списанието Invertebrate Systematics.

Изследователите са търсили мистериозните морски животни Promachocrinus или антарктически пернати звезди, според вестник Miami Herald. Тези големи същества са много странни и живеят на дълбочина от 20 до 2000 метра. Когато звездите се носят, те имат "ефирен" вид, твърдят изследователите.

По време на експедицията учените попаднали на 9 пернати звезди с характерна форма на тялото, като открили и нов вид Promachocrinus fragarius - Антарктическата ягодова перната звезда. Нарекли я така заради подобното на ягода тяло, от което висят 20 израстъка на "ръцете" (пипала). Звездата може да има от "лилав до наситено червеникав" цвят. Снимки показват, че тези странни създания имат два вида пипала: долните са груби и на ивици, а останалите сякаш са покрити с пера.

Формата на тялото на чудовището е приблизително конусовидна, има израстъци с кръгове. Изглежда, че са останки от счупени крайници. Името на звездата идва от латинската дума за "ягода", защото формата на тялото наподобява този плод.

Това чудовище може да се намери в Южния океан на дълбочина от 70 до 1250 метра, съобщиха изследователите. Те определиха, че това е нов вид въз основа на формата на тялото и резултатите от ДНК анализ.

Изследователският екип включва Емили Маклафлин, Нерида Уилсън и Грег Рауз. Учените открили и няколко други екземпляра от антарктически пернати звезди, включително три нови вида.

Тези удивителни открития показват, че все още има чудеса на нашата планета, които чакат да бъдат открити, и доказват важността на новите изследвания.

През август 2022 г. във водите на Мексиканския залив беше открита удивителна дълбоководна мокрица с гигантски размери, дълга над 25 сантиметра с 14 крака. Този изопод принадлежи към нов вид и е 25 пъти по-дълъг от най-близкия си роднина. Гигантската мокрици живее на дълбочина над 800 метра близо до мексиканския полуостров Юкатан.

ОЩЕ: 7 митични същества, които наистина са съществували

Източник: The Mirror

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес