Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СПИН срещу COVID - откриха нов вариант на ХИВ

04 февруари 2022, 12:28 часа • 7071 прочитания

Учени съобщиха за нов вариант на ХИВ, открит в Нидерландия. Той се разпространява по-бързо и е два пъти по-агресивен - клиничните последици се появяват девет месеца след заразяване, съобщи РИА Новости.

Разновидностите на ХИВ

Съществуват два вируса на придобитата имунна недостатъчност  - ХИВ 1 и ХИВ 2. Най-разпространен е първият, който обхваща 95% от заболяванията от СПИН в света. Вирусолозите са отделили четири групи на генетична разновидност на ХИВ-1: М, N, O и P, а в група M (най-масовата) още подтипове.

Всички тези подтипове, когато през 2000 година е създадена класификацията, са 9. Почти 20 години нищо не се е променяло, но в края на 2019 учените откриха още един - десети. Оказа се, че това не е нов вариант, а такъв, който не е бил забелязан по-рано. 

Той е бил установен при трима граждани на Конго, заболели през 1983, 1990 и 2001 година. Технологиите през онези години не са позволявали да се открият принципни различия на този вариант от другите. 

В току-що излязлата статия на учените под ръководството на проф. Кристоф Фрейзър от университета в Оксфорд се съобщава за още една генетична разновидност на вируса ХИВ-1 от група М. По структура той е най-близо до варианта В, но с множество мутации. Главната му особеност е много по-голямата му вирулентност, т.е. опасност. 

Вирулентност срещу трансмисивност

ХИВ се отнася към РНК-вирусите, както и SARS-CoV-2, предизвикал пандемията от коронавирус. С натрупването на мутации те еволюират или в посока на повишаване на вирулентността, или стават по-трансмисивни - по-лесно се пренасят от човек на човек и се разпространяват в популацията. 

Вариантът Омикрон например е по-трансмисивен, но по-малко вирулентен от Делта. Понякога патогенът намира "оптималното съотношение" между вирулентността и трансмисивността, което му позволява да се намира по-дълго време в организма, поразявайки го достатъчно силно, но не толкова, че да предизвика смърт, не успявайки да предаде информацията по-нататък. Така се случи и с ХИВ.

Епидемията от СПИН продължава десетки години. Вирусът е идентифициран през 1983 година, но е съществувал в човешката популация от 1920 година. По последни данни в света са инфектирани 38 млн. души, а 33 млн. са починали. За сравнение от COVID-19 официално са починали 5,7 млн. души, но има вече изчисления, че всъщност са поне 3 пъти повече!

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес