Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"НЛО насред океана": кръгъл обект в Google Earth не е това, което смятат уфолози

24 март 2022, 11:35 часа • 10588 прочитания

Малка кръгла издутина се вижда на снимка на Земята от Космоса в Тихия океан. Този кръг сякаш се издига над повърхността на водата на около 550 километра от бреговата линия на Перу.

Наскоро този обект привлякъл вниманието на уфолозите. Според тях обектът може да е свързан с дейността на извънземни цивилизации. Автор на предположението е Скот Уоринг, който по-рано стана известен с намирането на маймуна на Марс и тялото на монарх с височина 7 метра, убит в битка преди милион години. Уоринг видял връзка между линиите на изображението и близките геоглифи на Наска и дори изказал предположението, че това може да не е „летяща чиния“, а кораб, който е бил част от легендарната Атлантида.

Скот Уоринг направил необичайното откритие, докато изучавал океанското дъно в услугата Google Earth. Обикновено се посвещавал на изучаване повърхността на Марс в търсене на извънземни обекти, но този път решил да прегледа Световния океан.

За картите на моретата и океаните Google използва различни данни, пише Live Science. Очевидно точката е възникнала при наслагване на две изображения, получени от различни източници: от спътник и с помощта на хидроакустично изследване на кораб.

Данните от втория тип са много по-точни, снимките са с по-висока резолюция. Понякога данните не се съгласуват: ако няма синхронизация, това място на картата изглежда като точка или пропадане.

Освен това "НЛО"-то на Уоринг се намира на границата на две снимки. Подобни линии и неравности се виждат в Google Earth в различни части на Световния океан.

Още през 2016 г. разработчиците на Google посочиха възможността за подобни неравности.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес