Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Канцерогенни вещества в лекарства - специализирано проучване изглежда откри защо

06 юли 2022, 14:20 часа • 5979 прочитания

Опаковките и блистерите може да са източник на нитрозамини. Нитрозамините са вещества с канцерогенен ефект. А заключенията за опаковките и блистерите са публикувани в специализирано изследване.

Съгласно информацията, резултатите са от разследване на лекарствен продукт, при който при неопакован продукт няма следи от нитрозамини, а при опакован има.

Според заключенията, източник на нитрозамините е целулозният грунд в покриващото фолио на опаковката. Оказва се, че въпросният вид целулоза действа като нитрозиращ агент на вторични амини, които се съдържат в печатарско мастило.

Откритието със сигурност ще помогне много предвид факта, че през март и април Pfizer изтегли от пазарите в САЩ и Пуерто Рико партиди от две свои лекарства заради повишено количество нитрозамин (N-nitroso-quinapril). Стана ясно и, че малко след това швейцарският фармацевтичен гигант Novartis също е изтеглил партида от американския пазар – отново заради вид нитрозамин. Става въпрос за медикамента Sandoz, който се използва при състояния на проблеми с костите и скелета.

ОЩЕ: Има много малък риск да се разболеете от рак заради прием на лекарства за кръвно, казва Европейската агенция по лекарствата

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес