Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Датски учени се съмняват, че Хигс бозонът е открит

12 ноември 2014, 11:07 часа • 34570 прочитания

Датски учени са на мнение, че частицата, открита през 2012 г. в ЦЕРН, не е Хигс бозон, а всъщност е своеобразно свързване на частици, което не е предвидено от Стандартния модел, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

Дали Хигс бозонът действително е онова, което предполагаха учените? През юни, т.е. близо две години след вестта за откриването на загадъчната частица Хигс бозон, учени от ЦЕРН потвърдиха съществуването й.

Датски екип обаче наскоро се върна към разглеждането на този въпрос в своя статия, публикувана във Physical Review D.

Датските учени настояват, че е възможно да става дума за свързване на други, непредвидени от Стандартния модел частици. Казано другояче, частицата, идентифицирана като Хигс бозон, може да е съставена от други елементарни частици. В такъв случай няма да става дума за една-единствена частица като прословутия Хигс бозон, предвиден от Стандартния модел.

Датските учени изтъкват една от многото теории, които излизат извън пределите на Стандартния модел, за да представят откритата от ЦЕРН частица. Тази теория, известна като техниколор, е част от хипотетичните изследователски пътеки на високоенергийната физика. Ако се съобразим с въпросната теория, откритата от ЦЕРН частица с маса 125 гигаелектронволта може да бъде обяснена със свързване на техни-кварки.

Тази хипотеза обаче е спекулативна. Всъщност нито едно от четирите фундаментални взаимодействия в природата - гравитационно, електромагнитно, слабо ядрено и силно ядрено, не позволява да се обясни свързване между техни-кварки.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес