Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОН прати лаконичен и обтекаем отговор на ЕК за ЛГБТИ промените

20 септември 2024, 07:20 часа • 426 прочитания

Министерството на образованието е изпратило лаконичен и обтекаем отговор на Европейската комисия по повод на променте за ЛГБТИ в училищния закон. В рамките на парламентарния контрол депутатът Корнелия Нинова е поиската информация от проф. Галин Цоков за корепспонденцията му с еврокомисаря Хелена Дали по казуса.

ОЩЕ: Заплахи срещу учители и ученици след новия анти-ЛГБТ закон: МОН с детайли как ще ги спира

Какво отговори министърът?

В отговора си до Нинова министърът обяснява, че г-жа Дали изразява загриженост, че приетите на 7 август промени в Закона за предучилищното и училищното образование могат да доведат до нарушаване на основни права на децата и на лицата от ЛГБТИК общността. 

Просветното министерство е отговорило на тези конкретни въпроси с общи приказки, пише в. "Сега". Проф. Цоков посочва, че българското правителство е "изцяло ангажирано с европейските принципи на зачитане на основните права, равенството, демокрацията и върховенството на закона", както и че законодателството ни признава и защитава правото на личен живот, както и правата на децата и уязвимите групи в съответствие с Хартата на основните права на ЕС.

ОЩЕ: Прокуратурата проверява черния списък с учители на "Възраждане", надигна се мощна вълна от реакции

Относно промените в училищния закон той подчертава, че те са предложени и приети от Народното събрание, което има изключителния прерогатив да дефинира понятията и стандартите в националното законодателство, като те следва да бъдат тълкувани и прилагани в съответствие с Конституцията, правните норми и международните ангажименти на България. "Правителството, заедно с всички останали институции, е длъжно да спазва и прилага законодателството, което произтича от демократичния процес в страната", декламират от МОН.

И продължават в същия дух: "Конституцията на България забранява дискриминацията по най-категоричен начин. Не се допускат никакви ограниченията на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Този конституционен принцип е заложен във всички аспекти на националното ни законодателство и е доразвит в закона за защита от дискриминация, който е приложим и в системата на образованието. В този смисъл са гарантирани правата и достойнството и на всички участници в образователния процес".

ОЩЕ: "Да, България" се закани на "Възраждане" за черните списъци с учители: "Ще използваме всички законови средства"

"Националното ни законодателство гарантира принципа на недискриминация и равнопоставеност на всички граждани. Искаме да уверим ЕК, че при прилагане на новите разпоредби МОН ще съблюдава стриктно за прилагане на принципите и достиженията на европейското законодателство в областта на правата на човека, така и специфичните права в Хартата на основните права на ЕС. Всяко действие по изпълнение на законите ще бъде внимателно наблюдавано, за да се гарантира, че се спазват принципите на върховенство на закона, зачитането на правата на човека и недискриминацията", завършва писмото.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес