Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолозите откриха невръщащи се бумеранги

23 ноември 2021, 08:15 часа • 7622 прочитания

Археолозите откриха пет дървени бумеранга на австралийски аборигени в коритото на пресъхващата река Купър-Крик. Статия с описанието на находките е публикувана в научното издание Australian Archaeology.

Според Еми Робъртс от университета Флиндърс (Австралия) и нейните колеги бумерангите са използвани от аборигените за много цели: за лов на птици, разравяне на земята, разпалване на огън и вероятно в церемонии и ритуални боеве.

Археолози установиха предназначението на древни мегалити в Йордания

Радиовъглеродният анализ е установил, че бумерангите са изработени от дърво между 1650 и 1830 година, преди пристигането на европейците по тези места. „Дори преди получаването на резултатите беше ясно, че те са изработени с каменни, а не с метални оръдия – казват авторите. – Лесно е да се забележи това по прекалено резките следи от инструменти.“

Откриването на бумерангите е станало благодарение на сушата. Коритото на река Купър Крик обикновено е пълно с вода, но в края на 2017 и началото на 2018 година реката пресъхнала поради особено горещото лято, оголвайки коритото си и погребаните там бумеранги. Първият от тях е открит от местна жителка, която събирала боклук от дъното, останалите четири са намерени за няколко седмици в радиус от няколко километра.

Започнаха археологически проучвания на пещера Чая до Чепеларе

Учените смятат, че откритите бумеранги са били загубени от аборигените при риболов. Тяхната конструкция не предполага връщане в полет – връщащите се бумеранги се смятат за доста по-слабо разпространена вещ и носят по-малко ползи.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес