Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на НЗОК: Пари има, но здраве няма, решението е в електронното здравеопазване

31 октомври 2017, 21:11 часа • 4005 прочитания

Здравната система според мен е грешно конструирана. Основите са грешно поставени. Хората, които са създали тази каса преди 18 години, са я започнали с добри намерения - искали са да направят един социален минимум на здраве, хората да се чувстват сигурни, но никой не е очаквал, че ще се хлъзне в посока търсене само на печалба и на луксозни варианти на здравеопазване. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Кламен Плочев пред БНТ.

Здравеопазването е една много сложна, много деликатна материя. Всеки иска да се лекува с най-доброто, в най-добрите условия, при най-добрите лекари - това струва много пари, коментира проф. Плочев.

"Има ги парите, не мога да кажа, че няма пари, обаче здраве няма. Липсва ефикасен контрол, което е много важно. Поради което осъзнах, че първото, което трябва да направя с моя екип, е да преустроя системата на контрол. Да направя такъв контрол, който да дава реална, точна информация, защото парите са въпрос на сметка. Ако неправилно си направиш сметката - фалираш", каза още управителят на НЗОК.

Той обясни, че е положена основата за изграждането на нов контрол. "Основата се нарича електронно здравеопазване. Това е контрол на дейностите, обемите и разплащанията онлайн в реално време като най-добрият контрол няма да бъде служител от Касата, а смият пациент. Той със своята карта ще може всеки момент да влиза в системата, тя ще регистрира неговото влизане т.е. ще знаем къде се е прегледал, в коя лаборатория са му взети изследвания, ще знаем в кой рентген му е направена снимка, след това в коя аптека си е взел лекарството или в коя болница е дошъл и как", каза проф. Плочев, цитиран от Фокус.

По думите му всичко това ще даде не само реална представа, но и възможност за планиране на дейностите и риска.

"Здравеопазването е рискова материя - там рискът не е само да сбъркаш и не дай си Боже да не помогнеш на хората, но и да объркаш сметките и в крайна сметка хората да останат без реална медицинска помощ".

Който и министър да дойде, все ще бъде човек, който в крайна сметка ще иска да даде здраве за хората, а няма да работи против здравеопазването, допълни той. "Посоката е важна. Да вървим в една посока. А тази посока е достъпно и качествено здравеопазване за хората. Да се премахне бюрокрацията. Да се премахне това висене по опашките или футболизиране на пациентите от едно място към друго", каза още проф. Плочев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес