Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От здравно министерство отричат да има заповед в болница да се приемат само коронавирусни пациенти с белодробни проблеми

29 септември 2021, 10:56 часа • 5426 прочитания

Възрастен мъж (видимо на около 70 години, може би и повече), с двустранна бронхопневмония, не е могъл да влезе в няколко болници в София и е стигнал до животозастрашаващо състояние.

В "Пирогов" лекар им казал, че от 16 юли имало заповед да се приемат само болни от коронавирус, без други болни с белодробни проблеми. След това – в специализираната белодробна болница отговорът е същият като в "Пирогов", по думите на съпругата на пациента.

От Actualno.com се свързахме с пиар на здравно министерство с въпроса има ли такава заповед на министъра, но получихме категоричен отговор - не. От ведомството нямат обяснение за твърденията на лекарите.

Проверка

Справка в сайта на здравното министерство показва, че на 16 юли действително има издадена заповед от министъра, но никъде в нея не пише изрично, че в болниците ще бъдат приемани само пациенти с COVID-19 с белодробни проблеми.

Заповедта касае създаване на лабораторна мрежа за диагностика на COVID-19. Чрез нея Приложение № 3 към т. 7 се изменя така:

"Лечебни, здравни заведения и регионални здравни инспекции за провеждане на високоспециализирано медико-диагностично изследване „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19.

Изброен е списък от 124 лечебни заведения, които ще участват в диагностицирането. 

Мотиви

Предвид необходимостта от навременно изследване и доказване на всеки съмнителен за COVID-19, списъкът с лаборатории, които извършват PCR изследване на болни и контактни лица непрекъснато се разширява, с което се цели осигуряването на достъп на гражданите от различни населени места до възможността за тестване за новия коронавирус, е описано в мотивите.

Още по случая

След като тръгнали от 7:30 часа по болници, в 13:00 часа е извикана линейка, а от "Спешна помощ" им казали, че има места във ВМА и Александровска болница, но после уточнили, че заповедта на здравния министър важала и за тях.

Само че официално Александровска болница твърди, че няма заповед, която да ги задължава да бъдат приемани само КОВИД болни и никакви други, когато става въпрос за белодробни здравословни проблеми.

Пациентът и съпругата му отиват в Окръжна болница "Св. Анна", като съпругът ѝ буквално припаднал и почнал да посинява от липсата на въздух, но тъй като лекарите в лечебното заведение били предупредени от "Спешна помощ", реагирали много бързо и го спасили. Сега човекът още не може да стане от леглото, а диагнозата е, че двустранната бронхопневмония е с много силна бактериална инфекция.

Автор: Тодор Беленски

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес