Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов провери запасите от хлорохин, ето за колко пациенти стига (ВИДЕО)

07 май 2020, 10:05 часа • 5099 прочитания

Министър-председателят Бойко Борисов и шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски отново посетиха Националния център по заразни и паразитни болести, оглавяван от проф. Тодор Кантарджиев. Заедно с тях бе и проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

Видео от посещението вижте тук.

От Центъра по паразитни болести показаха запасите от хлорохин. На Борисов му бе покана партида, която може да стигне за лечението на 2500 човека.

Но от центъра смятат, че с лекарствата в склада могат да се лекуват повече от 20 000 пациенти. Увериха, че ще бъдат разнесени още днес до болничните аптеки. И благодариха на премиера за предоставени лекарствени продукти за борба с COVID-19.

Борисов заръча на шефа на "Бул Био" още днес наличностите от препарата да бъдат разнесени в болниците в цялата страна.

Проф. Кантарджиев коментира, че фирмата "Бул Био" имат възможност за дистрибуция и лекарството още днес ще бъде разнесено из цялата страна.

Проф. Мутафчийски обяви, че има ясно разписани протоколи как трябва да се използва този препарат в битката срещу коронавируса.

Той отбеляза, че няма яснота кога ще приключи тази пандемия, но лекарствените продукти, защитните облекла ни дават определена самостоятелност. По думите му въпреки противоречивите мнения, си  остава лекарствения продук, на който се разчита в момента. Ще се ползва в болнична среда, за да може да се контролира с кардиограми състоянието на пациентите.

"Това е един безспорен успех. И поради това, че не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази епидемия, това ни дава възможнос за още по-гомяма самостоятелност на страната за справяне на този проблем", каза той.

Шефът на "Пирогов" пък поясни, че имат машина, с която могат да преценяват да няма предозиране или свръх консумация. Така по думите му така се дава възможност всички леки и средни случаи да се лекуват по тази схема.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес