Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 9 септември: Лекар: Яжте тази супа всеки ден, тя чисти червата и черния дроб

09 септември 2024, 10:40 часа

Една супа е изключително полезна при заболявания на нервната система, както и за бременни жени, както и за пречистване на черния дроб и червата, казва руският лекар Ирина Лялина.

Най-полезната супа за пречистване на червата и черния дроб

Лекарят подчертава, че цвеклото е богато на флуор, фосфор, магнезий, цинк и пектин, което го прави полезно за червата и супата от него е изключително полезна за черния дроб и стомашно-чревното здраве. 

Този зеленчук чисти омазнения черен дроб и помага да отслабнете само за 10 дни

„Цвеклото е богато е на флуор, фосфор, магнезий, манган, цинк, мед, калий, желязо, йод, витамини от група В, затова помага при заболявания на хормоналната и сърдечно-съдовата система, както и при метаболитни нарушения. Предотвратява анемия”, казва д-р Лялина.

Според нея фолиевата киселина в цвеклото помага при заболявания, свързани с нервната система и спомага за пълноценното развитие на плода по време на бременност. Бетаинът предотвратява чернодробната интоксикация и я лекува, а също така предотвратява развитието на хипертония, отбелязва д-р Лялина.

„Цвеклото е рекордьор по съдържание на пектин, то прочиства червата ни. Всеки трябва да яде супа от цвекло, дори и малки деца. Но не бива да я съхранявате повече от 24 часа – за да е полезна, тази супа трябва да е прясна“, споделя биологът.

Полезни свойства на варено цвекло

Микроелементите и витамините от група В са устойчиви на топлина, така че при варене цвеклото губи по-малко полезни свойства от другите зеленчуци. Термично обработените кореноплодни са по-калорични - до 49 kcal на 100 гр, съдържат малко повече въглехидрати и протеини, но по-малко фибри. В процеса се усвояват някои от плодовите киселини, поради което вареното цвекло се включва в диетата при стомашно-чревни заболявания или склонност към алергии. Изключение прави диарията, тъй като зеленчукът може да действа като слабително.

Важно: гликемичният индекс на варено цвекло се увеличава повече от два пъти - от 30 до 65 единици. Ето защо, ако имате диабет, трябва да избягвате употребата му. Зеленчукът може да бъде вреден и при остеопороза и предразположение към нея, тъй като блокира усвояването на калций.

За да запазите възможно най-много полезни свойства, варете кореноплодния зеленчук за не повече от 20 минути, без да отстранявате кората.

Здравословен ли е сокът от цвекло?

Сокът има дори повече ползи от самия корен зеленчук: той съдържа всички същите полезни вещества, само в концентрирана форма. Поради това може ефективно да се използва за профилактика и за подпомагане на лечението на различни заболявания. Но поради високата концентрация на вещества може да бъде и вреден, ако има противопоказания - повече от самото цвекло.

Сокът от цвекло съдържа повече калории и въглехидрати от целия кореноплод, така че не трябва да го пиете, докато отслабвате.

Сокът не трябва да се консумира в чист вид - трябва да се разреди в съотношение 1 част сок от червено цвекло към 10 части сок от моркови. Тогава ползите ще бъдат максимални и няма да се появят странични ефекти.

Какво да ядете, за да подобрите функцията на черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес