Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 2 октомври: Лекар: Хората над 45 години трябва да ядат повече от това - чисти кръвта от холестерола

02 октомври 2024, 09:11 часа

Консумацията на един продукт трябва да се увеличи, най-вече от хората над 45 години заради способността му да пречиства кръвта от холестерола. Кардиологът Валентина Сорокина споделя, че консумацията на растително масло намалява риска от преждевременна смърт по различни причини. Как и в какви количества трябва да се консумира, за да има полза, лекарят разкрива подробности. 

Ползи от растителното масло за хората над 45 години

"Особено се препоръчва да се увеличи консумацията на растително масло за хора над 45 години. И за това си има обяснение. Растителните масла съдържат ненаситени мастни киселини, много витамини и фитостероли. Последните имат уникалното свойство да намаляват нивата на холестерола в кръвта с 15 процента или повече. Фитостеролите намаляват количеството на абсорбцията на холестерола в червата, като по този начин намаляват общия му обем и ускоряват елиминирането му", казва специалистът.

Как гроздето влияе на кръвната захар и холестерола? 

Растителните масла съдържат много витамини, особено А ​​и Е. Витамин А има антиоксидантни свойства и предпазва клетките от увреждане от свободните радикали. Витамин Е намалява риска от инфаркти, инсулти и диабет.

В допълнение, растителните масла съдържат компоненти, които подобряват еластичността на стените на кръвоносните съдове. Но трябва да знаете умереност във всичко - прекомерната консумация на масло може да доведе до сърдечни и съдови заболявания.

За най-полезен се смята зехтинът, но по свойства превъзхождат лененото и конопеното масло. Въпреки че слънчогледовото масло не трябва да се обезценява. Той е лидер по съдържание на витамин Е. Има го повече, отколкото в зехтина.

"Най-добре е да добавяте растително масло към салатите. Оптималната дневна доза се счита за една до една и половина супени лъжици. Но консумацията на продукта на празен стомах е рисковано начинание. Особено за тези, които са диагностицирани с холелитиаза, тъй като могат да се провокират чернодробни колики", предупреждава лекарят.

Ползи от зехтина

Съставът на зехтина може спокойно да се нарече уникален - той съдържа толкова много елементи, необходими за здраво тяло. Това включва цял набор от витамини (A, E, D и други), важен за костната система калций и антиоксиданти, които нормализират кръвното налягане, което е от голямо значение не само в напреднала възраст. Богат е и на фитостероли. Тези вещества намаляват количеството на така наречения "лош" холестерол, което намалява вероятността човек да развие различни и много критични сърдечно-съдови заболявания.

"И за това има редица научни доказателства. Проучване в Университета на Навара в Испания установи връзка между консумацията на зехтин и 74% по-нисък риск от инфаркт. А друга група учени от университета в Бордо във Франция оцениха риска от инсулт при тези, които редовно използват зехтин за готвене. За да направят това, изследователите проследиха живота на повече от 8 хиляди души над 65-годишна възраст от 3 града в продължение на 5 години и установиха, че любителите на маслото са с 41% по-малко склонни да развият болестта. Тези резултати се обясняват с олеинови киселини. Но те са полезни не само за сърцето и кръвоносните съдове", казва експертът. 

Кардиолог: Една шепа от тези ядки на ден понижава холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес