Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 1 октомври: Лекар: Всеки трябва да яде този плод през есента, той съдържа дневната доза витамин С и сваля холестерола

01 октомври 2024, 10:21 часа

Един плод съдържа дневна доза витамин С и това не е лимонът. Според руския диетолог д-р Ирина Попкова всеки трябва да го включи в диетата си през есента и поради още една причина - той сваля холестерола.

Кой е този плод?

Експертът припомня невероятните свойства на есенния плод - морски зърнастец, известен още като облепиха. Морският зърнастец съдържа комплекс от витамини и минерали, които правят организма по-силен и по-устойчив на инфекции. В допълнение към витамините А, Е, К и група В, 100 г плодове съдържат дневната нужда от витамин С, който укрепва имунната система и същевременно подобрява състоянието на косата и кожата.

Лекар: В тази подправка има повече витамин С от лимоните 

В допълнение, диетологът отбеляза потенциалните ползи от морски зърнастец за хора с диабет тип I. Антиоксидантите и мастните киселини, открити в плода, помагат за понижаване на нивата на холестерола, регулират кръвното налягане и като цяло защитават кръвоносните съдове. Значението на морския зърнастец за насърчаване на здравето на сърдечно-съдовата система е трудно да се надцени. Въпреки всички предимства на това малко плодче, пациентите със заболявания на жлъчния мехур и бъбреците трябва да бъдат внимателни при консумацията му.

Други ползи от облепиха

Морският зърнастец съдържа около 200 хранителни вещества в състава си. Едно от най-известните му свойства е стимулирането на имунната система. Това се улеснява от висока концентрация на фитонциди и витамин С. Плодовете от морски зърнастец запазват витамин С дори след замразяване. И само няколко лъжици масло от морски зърнастец ще задоволят дневната нужда на тялото от витамин Е. Рядко се срещат продукти, в които витамините С и Е са в толкова високи концентрации, но морският зърнастец има тройна полза съдържа високо ниво на каротеноиди, т.е. витамин А.

Той съдържа още големи количества витамини B, P и K. Освежаващият кисел вкус на плода се дължи на различни киселини: ябълчна, лимонена, винена и др. Те стимулират храносмилането, насърчавайки производството на стомашен сок. Кората на морски зърнастец, както и самите плодове съдържат серотонин, „хормона на щастието“, който поддържа функционирането на нервната система. 

В морския зърнастец има няколко пъти повече серотонин, отколкото в бананите и дори повече, отколкото в шоколада.

Морският зърнастец отдавна се използва в народната медицина както за стимулиране на храносмилателната система, така и за подобряване на здравето на черния дроб и сърдечния мускул. Омега-3, 6, 9 мастни киселини, съдържащи се в морския зърнастец, помагат за поддържане на сърдечната функция и предотвратяват развитието на диабет. Отвара от семена от морски зърнастец е добро слабително средство.

Лекар: Едва ли предполагате, че точно този зеленчук съдържа 30% витамин С

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес