Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво е сигнал треперенето на ръцете?

24 март 2023, 15:18 часа

Треперенето на ръцете може да бъде много притеснително състояние. Понякога то затруднява живота до такава степен, че прости ежедневни дейности като пиенето на чай или писането се превръщат в предизвикателство. 

Треперенето на ръцете може да е знак, че нещо в организма не е наред - то се появява в хода на много различни заболявания, не само на нервната система, но и на хормонални нарушения или недостиг на витамини. Какво може да причини треперене на ръцете? При кои заболявания се среща? 

Болестта на Паркинсон причинява треперене на ръцете

Болестта на Паркинсон е хронично, прогресивно и за съжаление нелечимо заболяване на централната нервна система, чийто един от ранните симптоми може да бъде треперенето на ръцете. В хода на това заболяване черното вещество - областта от нервната система, която отговаря за координацията на движенията ни - се разрушава. 

Характерно за тремора на ръцете при болестта на Паркинсон е, че той е най-силен в покой, но намалява, когато пациентът извърши движение, например да посегне към чаша вода. 

Освен от тремор, хората с болестта на Паркинсон се оплакват и от редица други симптоми, напр. неудържима мускулна скованост, забавяне на движенията, затруднения в говора и влошаване на паметта.

Тремор на ръцете и множествена склероза

Друго заболяване на нервната система, което може да се прояви като тремор на ръцете, е множествената склероза. Това е заболяване на младите хора - най-често засяга хора на възраст между 20 и 40 години. При това заболяване имунните клетки атакуват миелиновите обвивки на нервите, които могат да се разглеждат като магистрали, които ускоряват провеждането на нервните импулси. 

Когато те са увредени, пренасянето на нервните импулси се забавя значително и не протича правилно. В мозъка и продълговатия мозък на пациентите се появяват огнища на демиелинизация, т.е. области от неврони без миелинови обвивки. 

В зависимост от местоположението им пациентите могат да изпитват широк спектър от симптоми - от сетивни нарушения (мравучкане, изтръпване на ръцете и краката, сетивна слабост) до мускулна слабост, треперене на ръцете, проблеми с говора, преглъщането или зрението.

Топ 7 забранени храни при Паркинсон

Треперене на ръцете при хипогликемия

Треперенето на ръцете е често срещан симптом на хипогликемия или твърде ниско ниво на кръвната захар. Причините за това могат да бъдат много - хората с инсулиново лечение на диабет са особено податливи на това, но то може да бъде предизвикано и от прекалено голямо физическо натоварване, алкохол или недохранване. 

Треперенето на ръцете по време на хипогликемичен пристъп е резултат от активирането на централната нервна система, причинено от твърде ниските нива на кръвната захар. По тази причина хората често са и тревожни, появяват се студена, лепкава пот, бледа кожа и сърцебиене. 

Устойчивата хипогликемия може да бъде животозастрашаващо състояние, затова е важно да се помогне на пациента възможно най-скоро с неща като подсладен със захар сок и храни, богати на сложни захари - сандвич или банан. Ако човекът е в безсъзнание или спи, не му давайте храна или напитки. В тази ситуация се обадете на службите за спешна помощ възможно най-скоро. 

Недостиг на витамини и минерали и треперене на ръцете

Много витамини и минерали са от съществено значение за правилното функциониране на нервната ни система. Един от тях е витамин В12, чийто основен източник са животинските храни - най-много от него се съдържа в черния дроб, рибата, яйцата и млякото. Ето защо хората, които се хранят с вегетарианска храна, са изложени на риск от недостиг. 

В допълнение към треперенето на ръцете, дефицитът на витамин В12 може да причини и други симптоми, като например необичайни усещания за допир, болка и температура и хронична умора. Треперенето на ръцете може да бъде причинено и от недостиг на други витамини и минерали, напр. витамин В1, В6 или магнезий.

Това са първите признаци на паркинсон - не ги подминавайте и следете близките си за тях

Треперенето на ръцете като симптом на хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е заболяване, при което щитовидната жлеза произвежда твърде много от собствените си хормони - тироксин и трийодтиронин. Те стимулират обмяната на веществата, така че излишъкът им води до засилване на метаболизма и повишена активност на нервната система. Най-честата причина за хипертиреоидизъм е болестта на Грейвс, но той може да бъде и симптом на възли на щитовидната жлеза или да се появи временно при болестта на Хашимото. 

В допълнение към треперенето на ръцете, хората с хипертиреоидизъм обикновено са свръхстимулирани, изпитват сърцебиене, оплакват се от повишено изпотяване и не понасят топлина. Освен това те често имат вълчи апетит и въпреки това отслабват.

Треперещите ръце не винаги са признак на заболяване

Понякога това е дискретна, но ясна молба от тялото да променим навиците и начина си на живот. Наред с други неща, треперещите ръце могат да бъдат знак, че не спим достатъчно. Много хора допълнително се опитват да компенсират липсата на сън с прекомерни количества кафе или енергийни напитки през деня.

Кофеинът в прекомерни дози може сам по себе си да предизвика треперене на ръцете. Силните емоции и стресът също могат да ги предизвикат. Пристрастяванията също са важни - треперенето на ръцете често се появява при хора, които злоупотребяват с алкохол и пушат цигари.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес