Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вода с лимон - лекар разкри от какви заболявания предпазва

23 януари 2024, 12:11 часа

Знаете ли, че навикът да пиете чаша вода с лимон всеки ден предпазва бъбреците от образуването на калциеви камъни?

Според диетолога Ксения Черная тази напитка помага за разграждането на калциевите камъни в тялото. Процесът протича по следния начин: киселината се свързва с калция и го извежда от бъбреците. Лекарят препоръчва да се пие чаша от тази вода 20-30 минути преди хранене.

Лекар: Водата с лимон е вредна за хората с тези заболявания

Ползи от водата с лимон

Д-р Черная добавя, че лимонената вода ще помогне при проблеми като бавен метаболизъм. Благодарение на консумацията на напитката нивото на солна киселина в организма се повишава, това стимулира храносмилателните процеси, подобрява смилането на храни, които може да са твърде тежки за стомаха - например протеини.

Както обясни експертът, биофлавоноидите, които се съдържат в тази напитка, помагат за укрепване на съдовите стени. Освен това нейната консумация подобрява функционирането на организма като цяло. Попадайки в червата, напитката създава там алкална среда, която е необходима за нормалното функциониране на организма, обобщава диетологът.

Пиенето на лимонова вода е отлично средство за профилактика на редица заболявания, включително заболявания на сърдечно-съдовата система, катаракта, подагра, ревматизъм и др. Освен това водата с лимон помага за прочистване на черния дроб и бъбреците, както и за премахване на токсините от тялото. Благодарение на съдържанието на калий в лимона, пиенето на вода с лимон подобрява мозъчната функция, а също така нормализира състоянието на централната нервна система.

 Водата с лимон ще помогне и на тези, които искат да отслабнат. Тя може да подобри храносмилането и да ускори метаболизма, както и да премахне излишната течност от тялото, което не само ще ви помогне да отслабнете, но и да поддържате удобно тегло в бъдеще.

Освен всички гореизброени ползи, лимоновата вода има и изразен тонизиращ ефект. Това е истинска енергийна напитка, която ще ви помогне да се ободрите сутрин и ще ви зареди с жизнена енергия за целия ден.

Въпреки широкия спектър от полезни свойства на напитката, в някои случаи тя може да причини и вреда на здравето. Отрицателен ефект може да възникне както при неконтролирана прекомерна консумация на вода с лимон, така и при наличие на определени противопоказания (висока киселинност, стомашни язви и други заболявания на стомашно-чревния тракт). Ако имате киселини или болки в стомаха, трябва да намалите консумацията на вода с лимон или да се откажете от тази терапия напълно.

Не само вода с лимон: 3 напитки, които трябва да пиете преди закуска

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес