Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: В това количество бирата е опасна за сърцето

27 април 2023, 11:02 часа

Учени от Лондонския университетски колеж разкриха в какво количество бирата е вредна за сърцето.

По колко бира на седмица вреди на сърцето?

Само около 300 грама бира на седмица са достатъчни, за да започне процесът на втвърдяване на артериите, което може да доведе до развитие на сърдечни заболявания. 

Британските изследователи са проследили близо 4000 души в продължение на 25 години. Те са открили, че дори умерената консумация на алкохол в количество от само половин чаша вино седмично, причинява преждевременно стареене на кръвоносната система. Според учените алкохолът активира ензими, които влияят негативно върху степента на еластичност на стените на артериите, намалявайки тяхната проводимост и възпрепятствайки притока на кръв.

Учени: Хората, които пият бира в това количество, живеят до 90 години

Изследователите измерват колко бързо изкуствените пулсови вълни преминават през главните артерии на шията и бедрата на доброволците. Колкото по-висока е тази скорост, толкова по-твърди са артериите. След това получената информация е сравнена с данните за нивото на консумация на алкохол на доброволците. 

Проучването показа, че дори 300 грама бира или половин чаша вино седмично са достатъчни, за да започне процесът на втвърдяване на артериите.

Учените обаче подчертават, че все още не е напълно ясни как точно алкохолът влияе върху здравето на артериите. Особено след като предишни изследвания са доказали известна полза от умерената консумация на алкохол. Известно е, че алкохолът може да повиши нивото на "добрия" холестерол в кръвта.

Учени: Хората, които пият всеки ден бира, най-често се разболяват от това

И все пак, алкохолните напитки активират ензими, които причиняват натрупването на колаген. А това от своя страна допринася за процеса на втвърдяване на артериите.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес